Abbas: Odluka o Golanskoj visoravni koju je potpisao Trump nije legitimna

Palestinsko predsjedništvo izrazilo je apsolutno odbijanje i snažnu osudu odluka američke administracije o Jeruzalemu i sirijskoj Golanskoj visoravni, naglašavajući da su te odluke suprotne međunarodnom pravu i međunarodnoj legitimnosti. Predsjedništvo je ponovno potvrdilo da o suverenosti tih teritorija ne odlučuju ni SAD ni Izrael bez obzira koliko traje okupacija i da su palestinsko pitanje, Jeruzalem i njegova sveta mjesta, te okupirana područja palestinska, arapska i međunarodna crvena crta koja se ne može preći, prenosi Wafa.

Predsjednik Palestine Mahmoud Abbas je izjavio da odluka koju je potpisao američki predsjednik Donald Trump o priznanju izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni u Siriji, nije legitimna.

"Nijedna odluka o suverenitetu nad palestinskim Jeruzalemom ili bilo kojim arapskim teritorijem nije legitimna", kazao je Abbas.

Dodao je i kako bilo koji način da se legitimizira određeni postupak u vezi sa arapsko-izraelskim sukobom potpuno zavisi o rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Arapske mirovne inicijative.

Abbas je ponovio svoju osudu zbog najnovije izraelske eskalacije u Pojasu Gaze, nedavnih represivnih mjera protiv palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima, te nastavka izraelske politike napada i agresije na sveta mjesta i okupirane palestinske teritorije.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump potpisao je jučer u Washingtonu odluku o priznanju izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni u Siriji, prenosi Wafa.