Održan sastanak Erdoana i Zelenskog, potpisan sporazum o obnovi ratom razrušene ukrajinske infrastrukture

.
Gutereš je poručio kako nema rješenja za globalnu prehrambenu krizu bez obezbjeđivanja globalnog pristupa ukrajinskim prehrambenim proizvodima, ruskoj hrani, đubrivima

 

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Zelenski) i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Guterres) sastali su se danas u ukrajinskom gradu Lavovu da bi razgovarali o rusko-ukrajinskom ratu, javlja Anadolu Agency (AA).

Turska i Ukrajina potpisale su u četvrtak sporazum o obnovi ratom razrušene ukrajinske infrastrukture.

Sporazum su potpisali ministar trgovine Turske Mehmet Mus i ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov u ukrajinskom gradu Lavovu, nakon sastanka predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdoana i predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog-

- Sporazum predviđa učešće turske strane u procesu obnove Ukrajine - saopćeno je iz ukrajinskog Ministarstva infrastrukture.

U saopćenju se dodaje da će biti formirana zajednička radna grupa za privlačenje turskih ulaganja i razvoj konkretnih projekata za saradnju.

- Poslovne i vladine strukture Turske moći će razviti specifične projekte obnove, kao i pružiti savjetodavnu i tehničku pomoć - dodaje se u saopćenju.

Gutereš je poručio kako nema rješenja za globalnu prehrambenu krizu bez obezbjeđivanja globalnog pristupa ukrajinskim prehrambenim proizvodima, ruskoj hrani, đubrivima.