Održana 25. jubilarna manifestacija „Izačiću ponosan mi budi“

Home

Održana 25. jubilarna manifestacija „Izačiću ponosan mi budi“


U prisustvu velikog broja mještana Izačića i grada Bihaća na sportskom igralištu OŠ Izačić sinoć je održana jubilarna 25. tradicionalna manifestacija „Izačiću ponosan mi budi“.

Manifestacija koja baštini herojsku borbu mještana Izačića u odbrani grada Bihaća i države BiH i ove godine bila je prilika da se predstavnici Savjeta MZ Izačić, Grada Bihaća, Vlade USK-a, Vlade F BiH i ratni komandanti prisjete doprinosa kojeg su mještani Izačića i Vikića dali u odbrani države Bosne i Hercegovine.

Kako je istaknuto, na herojsku borbu trajno će podsjećati imena 88 poginulih boraca i devet civilnih žrtava rata sa područja Izačića i Vikića.

Stoga je u svom obraćanju Rasim Islamović, predsjednik Savjeta MZ Izačić istakao da mještani Izačića i Vikića kroz prisjećanje na svoje heroje šalju poruku da tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata i žrtve koje su dali patrioti za njen opstanak nikada neće biti zaboravljeni .

izacic

„Večeras sam tužan jer sa nama nije 88 naših saboraca koji su dali živote za našu slobodu. Istovremeno sam ponosan jer smo se svi zajedno izborili za svoju državu i slobodu i sada u miru nam treba jako jedinstvo i odlučnost da nikada ne dozvolimo da nam neko prekraja historiju i baca sjenu na sve časno što smo se boreći ostvarili. Uvjeren sam da to vi dragi mještani Izačića nikada nećete dozvoliti, a svjedok tome je i večerašnja manifestacija prisjećanja na heroje Izačića i Vikića“- kazao je Hamdija Abdić, ratni komandant 5.korpusa Armije R BiH.

Na značaj obilježavanja svih datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata u svojim obraćanjima ukazali su i Ramiz Dreković, prvi komandant 5. korpusa Armije R BiH, Husein Rošić, premijer USK-a i Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede u Vladi F BiH.

Oni su istakli da se u narednom periodu mora posvetiti veća pažnja djeci poginulih boraca i šehida, uz obavezu da se čuva dignitet herojske borbe boraca 5.korpusa Armije R BiH.

„Sjećanja na naše poginule obaveza su svih preživjelih, jer osim sjećanja, opominju i svjedoče o tragediji i žrtvama, ali i ponosu na herojsku i nadljudsku borbu koja je trajala do oslobođenja“- kazao je u svom obraćanju Dževad Malkoč, ministar za boračka pitanjau Vladi USK-a.

Zahvalivši se Savjetu MZ Izačić na odlučnosti i želji da nikada ne zaborave svoje mještane kojio su poginuli u odbrani svoga grada i države, Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kazao je da Izačićani mogu biti ponosni što su bili dio herojske „Sile nebeske“ koja je pokazala kako se ideje fašizma i negiranja civilizacijskih vrijednosti mogu časnom borbom poraziti.

„Budite ponosni na svoje sinove, očeve, braću i komšije koji su dali život za državu BiH. Gradska uprava Bihaća ovakve i slične manifestacije uvijek će podržati jer ne želimo dozvoliti da se historija zaboravi, a sa njom i istina kako smo nadljudskim naporima odbranili Bihaća i našu državu Bosnu i Hercegovinu„ – kazao je gradonačelnik Fazlić.

U sklopu manifestacija prisutni su imali priliku vidjeti dokumentarni film koji je posvećen poginulim borcima i civilnim žrtvama rata iz MZ Izačić.

 

(Izvor: KABINET GRADONAČELNIKA)

Topic
Objavio: Tue, 15/08/2017 - 07:59

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top