Održana 41. redovna sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa

Ll

Jučer je održana 41. redovna sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa. Vijećnici su između ostalog prihvatili rebalans budžeta za 2020. godinu, odluke koje se tiču subvencioniranja naknade za privremeno korištenje javne površine, LED rasvjete, zatim prijedloge koji se odnose dodjelu općinskih priznanja, rad organa uprave, javnih ustanova i preduzeća.

Na početku sjednice prvo je razmatran i sa 17 glasova prihvaćen Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama budžeta Općine Bosanska Krupa za 2020. godinu. Rebalansirani budžet općine Bosanska Krupa sada iznosi 10.966.161 KM, što predstavlja povećanje za oko pet posto. Budžet općine Bosanska Krupa je usvojen u decembru prošle godine. U prvih nekoliko mjeseci ove godine pretrpio je određene izmjene i dopune, ali se ukupan planiran iznos nije mijenjao, sve do maja kada je uvećan za 535.413 KM. Sada je uvećan još jednom i to za 508.629 KM. Ovim izmjenama i dopunama se planiraju sredstva koja ranije nisu bila planirana, a uključena su i izvršenja prihoda po osnovu primljenih tekućih i kapitalnih transfera od Federacije BiH i Unsko-sanskog kantona. Osim toga, izvršena je neophodna korekcija prihoda i rashoda. Uz rebalans usvojen je i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izvršavanju budžeta za ovu godinu.

Potom je jednoglasno usvojen Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o subvencioniranju. Tako se pravnim i fizičkim licima kojima je u vrijeme pandemije bilo zabranjeno, otežano ili onemogućeno poslovanje, iznos naknade za privremeno korištenje javnih površina subvencionira do kraja godine, a ne kako je ranije bilo određeno do isteka trideset dana od dana donošenja odluke o prestanku stanja nesreće na području općine Bosanska Krupa. Subvencija je u 100% iznosu za poslovne subjekte kojima je bio zabranjen rad i izuzetno za poslovne subjekte kojima je bio otežan rad, a za koje se utvrdi da u toku trajanja stanja prirodne nesreće nisu obavljali osnovnu djelatnost na zakupljenoj javnoj površini. 

Potrebnu većinu glasova dobio je i Prijedlog odluke o dopuni Odluke o zamjeni postojećih rasvjetnih tijela LED svjetiljkamana području općine Bosanska Krupa. Sada je omogućeno da se ovaj projekt realizira postepeno i u fazama, da se prvenstveno zamijeni do 1300 svjetiljki koliko bi Općina Bosanska Krupa, uz minimalno učešće, trebala dobiti od međunarodnih institucija koje finansiraju projekte energetske efikasnosti. Inače, projektom je planirana zamjena 2.081 svjetiljke, od čega 1.167 u užem urbanom području općine, 345 u užem urbanom području Bosanske Otoke i 569 svjetiljki u ruralnim mjesnim zajednicama općine Bosanska Krupa.

Usvojen je Prijedlog rješenja o utvrđivanju javnog interesa za rekonstrukciju regionalne ceste R4040a. Nakon toga Prijedlog rješenja o dodjeli općinskih priznanja povodom 17. septembra – Dana općine i Prijedlog odluke o dodjeli specijalnih priznanja općine Bosanska Krupa iz oblasti privrede. Priznanja će dobitnicima biti uručena na svečanoj sjednici Općinskog vijeća 17. septembra.

Na današnjoj sjednici prihvaćeni su i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na Pravilnik o izmjenama i dopunamaPravilnika o unutrašnjoj organizaciji Jedinstvenog općinskog organa uprave Bosanska Krupa, te Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na Pravilnik o dopunama Pravilnika o radu JU „Centar za socijalni rad“ Bosanska Krupa.

Izvještaj o izvršenju prihoda i rashoda za prvih šest mjeseci 2020. godine je također podržala većina vijećnika. Zaizvještajni period, ukupni prihodi, primici i finansiranje su izvršeni u iznosu od 4.698.568 KM što predstavlja 45,02 posto u odnosu na ukupno planirani iznos budžeta. U ukupnom iznosu izvršenja, porezni prihodi imaju najveće učešće od 2.013.060 KM odnosno oko 43 posto. Neporezni prihodi sa oko 38 posto učestvuju u ukupnom izvršenju budžeta za izvještajni period. Ukupni rashodi, izdaci i finansiranje su izvršeni u iznosu od 3.371.484 KM a štopredstavlja 37,09 posto u odnosu na ukupno planirane.Nakon ovoga usvojen je i Izvještaj o trošenju sredstava budžetske rezerve, također za prvih šest mjeseci tekuće godine.

Jednoglasno je prihvaćeno i nekoliko akata Javnog komunalnog preduzeća „10. JULI“ i to Izvještaj o radu JKP „10. JULI“ doo Bosanska Krupa za 2018. godinu; Izvještaj o radu JKP „10.JULI“ doo Bosanska Krupa za 2019. godinu, te Finansijski izvještaj o radu za period 1. 1. - 30. 6. 2020.godine. Duža diskusija se vodila oko ovih izvještaja, ali je pohvaljen rad preduzeća u tekućoj godini kada je ostvareno povećanje prihoda od 27 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Vijećnici su k znanju primili Informaciju o mjerama i aktivnostima Jedinstvenog općinskog organa uprave Bosanska Krupa po pitanju pandemije koronavirusa.Informacija navodi sve aktivnosti Općinskog štaba civilne zaštite, kao i sve mjere organa uprave s ciljem saniranja ekonomskih posljedica, podrške građanima, poljoprivrednicima i privrednim subjektima. Za sve ovo, kako se ističe, do sada je utrošeno više od 600 hiljada KM, od čega je oko 500 hiljada iz budžeta Općine Bosanska Krupa.

Bosanskokrupsko vijeće je usvojilo i Prijedlog zaključka o zabrani dovoženja migranata na teritoriju općine Bosanska Krupa uz entitetsku granicu. Ovo je prvi konkretan korak općinske vlasti, a kako se moglo čuti ne i posljednji, u cilju sprečavanja sve češćeg i masovnijeg dovoženja migranata iz drugih općina i gradova u Bosansku Otoku, na granicu entiteta. 

 

Na kraju 41. redovne sjednice vijećnici su k znaju primili i Informaciju Policijske stanice Bosanska Krupa za juni i juli 2020. godine.