Održana izložba likovnih djela akademskog slikara Husnije Topića

U sklopu „Septembarskih dana slobode“ postavljena je i izložba akademskog slikara Husnije Topića iz Cazina. Po prvi put u Bosanskoj Krupi izložba je postavljena na Starom gradu Pset, a svojom je životopisnošću oduševila sve posjetioce.

„Mnogo je čitao, proučavao, što radi i danas, da bi umjetničkom slikom prikazao epske junake Krajine i uopće BiH, junakinje i ljepotice poput Ajke, šantićeve Emine gdje je napravio cijeli ciklus, dakle čovjek živi u slici, u ljepotama Krajine, na svoj način prikazujući junake ovog kraja. Izložbom na otvorenom Husnija je želio da se približi ljubiteljima umjetnosti, ali i onima kojima je danas teško da posjete galeriju, da posjete predstave“, kazao je promotor Nedžib Vučelj.

Umjetnik oslikava smjene stoljeća koje su se mijenjale kroz civilizacije, kulture, ljude i načine življenja. Putovanjem kroz vijekove, ali i različite likove, Husnija pokazuje opus likovnog umijeća, ali i književnih i historijskih ličnosti koje i sami poznajemo.

„Meni je čast doći u Bosansku Krupu, grad koji je historijski poznat, i tom prilikom želim da ga oživim, na jedan svoj način, jer ova slika će proći u svijet i želim da se zna da se ovdje nešto dešava“, ističe akademski slikar Husnija Topić.

Izložba zrači neizmjernom ljepotom, umjetničkim izrazom, prožetim kombinacijama nekih manjih ulomaka drugih slikara, ali opet na svojstven način, unikatnošću i ljubavlju. Preko dvadeset eksponata, velikih formata, postavljeni su na Starom gradu „Pset“ kao podsjetnik na prošlost, kako i autor kaže „kroz civilizacije“.

„Danas jeste 13. septembar, međutim u ovo vrijeme prije 23 godine pripadnici 511. slavne brdske brigade su na Starom gradu, na istom ovom mjestu postavili zastavu Republike Bosne i Hercegovine i ove godine, simbolično na istom ovom mjestu, mi smo postavili i izložbu Husnije Topica i ja mu se ovom prilikom zahvaljujem. Mi smo inače kroz „Septembarske dane slobode“ imali veliki broj kulturnih i sportskih aktivnosti, koje će se okončati u ponedjeljak sa svečanom sjednicom Općinskog vijeća“ naglašava načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Izložba je otvorena u 12 sati, u prisustvu građana općine Bosanska Krupa, učenika I i II osnovne škole i njihovih nastavnika.