IOM: Održana Konferencija o prevenciji nasilnog ekstremizma u BiH

Na Konferenciji je prisustvovalo oko 200 gostiju

Povodom obilježavanja rezultata trogodišnjih aktivnosti tokom implementacije projekta pod nazivom “Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini”, danas je Međunarodna organizacije za migracije – IOM organizovala Konferenciju na temu: Prevencija nasilnog ekstremizma - uloga lokalne zajednice i naučene lekcije.

Na Konferenciji je prisustvovalo oko 200 gostiju, predstavnici donatora, partnera iz petnaest (15) projektnih općina, mladih, a koji su učestvovali u projektnim aktivnostima. 

Mladi, roditelji, predstavnici iz općinskih vlasti i privrednici iz lokalnih sredina su imali priliku da tokom Konferencije predstave rezultate, utjecaj projekta i važnost uključenosti lokalne zajednice u pomaganju i osnaživanju mladih, podložnih različitim oblicima ekstremizma, saopćeno je iz IOM-a.

IOM svojim pristupom koji uključuje angažman uticajnih mladih lidera, radi na tome da svakoj zajednici omogući priliku da razumije ove pojave i terminologiju kao i da sama predloži rješenja za njihovo rješavanje. Uz podršku mladih, vlasti i odgovornih ustanova, zajednica treba dalje da razvija modele koji će najbolje odgovarati lokalnim prilikima jer adresira specifične faktore rizika koji mogu voditi nasilnom ekstremizmu.

Gore navedeni Projekat je finansijski podržan od strane Misije USAID Bosnia and Herzegovina, British Embassy Sarajevo i Ambasade Republike Italije u Bosni i Hercegovini.

 

IOM