Održana Ljetna škola za djecu iz povratničkih mjesta BiH: Susreti prožeti znanjem i nadom

Četvrta Ljetna škola za djecu iz povratničkih mjesta BiH održana je od 12. do 15. jula u Sarajevu. Danas je u Studentskom domu “Prof. dr. Fikret Hadžić“ upriličena svečanost na kojoj su učesnicima dodijeljeni certifikati i zahvalnice.

Učesnici Ljetne škole, njih 24-ero iz Zvornika, Stoca, Bos. Novog i Jajca, tokom četverodnevnog boravka u Sarajevu posjetili su prirodna, kulturna i historijska mjesta u Sarajevu poput Vrela Bosne, Tunela spasa, Pionirske doline, Muzeja “Alija Izetbegović“, Vijećnice, Trebevićke žičare, Gazi Husrev-begove biblioteke, Baščaršije, Sarajevo City Centra.

“Ljetna škola zamišljena je kao projekat koji djeci iz povratničkih mjesta pruža mogućnost da provedu dio svog raspusta u Sarajevu, upoznavajući drugu djecu kroz druženje, edukaciju i zabavu. Sretni smo što smo i ove godine u saradnji s našim partnerima organizirali ovaj projekat“, kazao je Tarik Agetović, direktor Fondacije “Izvor nade“.

“Želja nam je bila da bar na trenutak uljepšamo ljetni raspust, da kroz različite sadržaje, aktivnosti, učenja i nova poznanstva obogatimo živote ove djece. Nadamo se da smo u tome uspjeli i da iz Sarajeva nose lijepe uspomene. Ova Fondacija postoji kako bi bila potpora mladim ljudima i radosni smo kada im možemo pružiti podršku“, izjavio je Agetović.

Tokom završne svečanosti, gosti i učesnici imali su priliku pogledati prezentaciju fotografija koje su kreirane tokom trajanja Ljetne škole.

Nuhić: Neki prvi put borave u Sarajevu Prisutnima se tokom svečanosti obratio i Emir ef. Nuhić iz džemata Blagaj Japra kod Bos. Novog. Nuhić se zahvalio rukovodstvu Fondaciji na pozivu za učešće djece iz navedenog džemata a koja je rezultat saradnje kreirane tokom Akcije “Iftari 2019“, također projekta Fondacije “Izvor nade“.

On je kazao kako je ovo za djecu vrijedna nagrada, posebno ako se zna da određeni broj njih prvi put boravi u Sarajevu. Amel Vuković iz Jajca i Ilma Medić iz Bos. Novog, učesnici ovogodišnje Ljetne škole izrazili su zahvalnost na organizaciji Ljetne škole. Oni su kazali kako su proveli nezaboravan dio ljetnog raspusta, upoznali nove prijatelje, stekli nove vještine i posjetili određena mjesta.

Podršku projektu Ljetne škole, pored značajnog broja privrednih i javnih institucija, pružio je i Rijaset Islamske zajednice u BiH i Uprava za vanjske poslove i dijasporu.

Medina Mehmedović-Mulalić iz Uprave za vanjske poslove i dijasporu kazala je kako djeca trebaju težiti da budu najbolja u svim područjima djelovanja te da ovakve škole trebaju poslužiti za usvajanja novih znanja i vještina.

Rizvić: Vrijedno i lijepo iskustvo

Halima Rizvić iz Kamenice kod Zvornika jedna je od najmlađih učesnica ovogodišnje Ljetne škole. S bratom Seidom odlučila je provesti dio raspusta u Sarajevu i prisustvovati aktivnostima koje su namijenjene djeci iz povratničkih mjesta.

“Najprije sam bila iznenadjena kada sam saznala da ću ići na Ljetnu školu. Kada sam stigla i vidjela organizaciju bila sam još više iznenađena jer je to bilo mnogo više od očekivanog. Bilo mi je izuzetno drago što imam priliku boraviti i družiti se s vršnjacima iz drugih dijelova BiH. Mjesta koja smo obilazili su bila vrlo zanimljiva, lijepa i nadasve poučna. Koordinatori su bili vrlo susretljivi i trudili su se da nam uljepšaju svaki minut našeg boravka u Sarajevu. Jedno od iskustava koje ću sigurno pamtiti čitavog života“, kaže Rizvić, učenica šestog razreda Osnovne škole “Jovan Cvijić“ u Drinjači.

Učesnicima su tokom završne svečanosti uručeni certifikati za učešće u Ljetnoj školi a partnerima i koordinatorima dodijeljenje zahvalnice.