Održana pokazna vježba udruženih vatrogasno-spasilačkih snaga u Bosanskoj Krupi (FOTO)

U okviru manifestacije „Septembarski dani slobode“ kojom Općina Bosanska Krupa obilježava dvadeset četvrtu godišnjicu oslobođenja i Dan općine, danas je u krugu Autobusne stanice u Bosanskoj Krupi izvedena pokazna vježba evakuacije i spasavanja zaposlenika, te gašenje isceniranog požara na ovom objektu.

Poslije vježbi koje su ranijih godina priredili u četiri škole u Bosanskoj Krupi, a u sklopu plana osposobljavanja i usavršavanja vatrogasnih jedinica, Profesionalna vatrogasna jedinica Općine Bosanska Krupa, Dobrovoljno vatrogasno društvo Bosanska Krupa i Vatrogasno društvo Otoka, ove godine svoju su obučenost i opremljenost demonstrirali na zgradi Autobusne stanice u Bosanskoj Krupi. Kao i ranijih godina vježbe su pripremili i izveli veoma uspješno.

U sklopu vježbe iscenirani požar je zahvatio krovnu konstrukciju. Za to vrijeme uposlenici su bili na radnim mjestima. Poziv za djelovanje vatrogasaca uputio je građevinski radnik. Uslijedila je evakuacija uposlenika, a potom i djelovanje vatrogasaca sa navalnim, a potom komandnim, kombinovanim i pratećim vozilom. U akciju su se naravno uključile zdravstvene službe i policajci. Nakon toga je upriličena vježba sanacije nesreće sa hemijskim tvarima.

Profesionalna vatrogasna jedinica u Bosanskoj Krupi jedna je od najopremljenijih na području Unsko-sanskog kantona i to zahvaljujući ulaganjima u tehničku opremljenost i edukaciju za šta je Općina Bosanska Krupa u posljednjih nekoliko godina izdvojila više od tri stotine hiljada konvertibilnih maraka. Ovakve pokazne vježbe su jedan od najkorisnijih načina da se sa „suočenom situacijom požara“ pripreme i educiraju građani, učenici, kako bi u slučaju stvarnog požara bili upoznati sa najboljim načinom ponašanja.

Svi koji su učestvovali u pokaznoj vježbi uspješno su odradili svoje zadatke, dobili za to i visoke ocjene, te se skupa na praktičan način pridružili obilježavanju ovogodišnjeg 17. septembra – Dana oslobođenja i Dana općine, poklonili najljepšu čestitku sa spremnošću da u ovakvim, ali i svim iznenadnim situacijama, budu u službi zaštite svoga grada.

(Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa)

Izvor: