Održana prva u BiH Međunarodna naučna konferencija o migracijama

,
Konferencija je okupila ključne aktere koji se bave pitanjima neregularnih i miješanih migracija, zatim emigracija i humanitarnog rada na terenu, uključujući i međunarodne organizacije, domaće javne institucije te organizacije civilnog društva.

 

Na konferenciji je bilo prisutno više od stotinu učesnika iz cijelog svijeta, od Brazila, Kolumbije, SAD-a, Turske, Italije, Švicarske, Srbije, Makedonije i BiH. Cilj konferencije je mapirati trenutno stanje na terenu i obim naučnog znanja što će dovesti do formiranja sektorske alijanse za bolje upravljanje migracijama.

"Jedan od ciljeva Konferencije je podrška akademske zajednice u adresiranju neregularnih i miješanih migracija. Učešće ključnih domaćih i međuarodnih naučnika i stručnjaka iz prakse unaprijeđuje značaj Konferencije i potvrđuje relevantnost iste, uzimajući u obzir sadašnje i očekivane migracione tokove, počevši od fenomena neregularnih migracija, miješanih migracija, ali i emigracija i odliva mozgova, što je posebno interesantno za našu državu i region", rekao je prof.dr. Alija Kožljak, direktor Centra za društvena istraživanja pri Internacionalnom Burch univerzitetu i koopredsjedavajući Konferencije o migracijama.

Konferenciju je otvorio rektor Internacionalnog Burch univerziteta, prof.dr. Mersid Poturak koji je posebnu pažnju stavio upravo na odlazak mladih ljudi iz BiH i važnost rješavanja ovog pitanja. Kroz konferenciju se nastoji pružiti i podrška našoj zemlji pri ispunjenu međunarodnih obaveza prizašlih iz raznih međunarodnih ugovora, te Globalnog kompakta o migracijama. Globalni kompakt o migracijama donosi 23 cilja kojima se žele osigurati "sigurne, uredne i regularne" migracije, uključujući zaštitu migranata od iskorištavanja i kršenja ljudskih prava.

Laura Lungarotti, šefica Misije IOM-a u BiH, u uvodnom obraćanju naglasila je značaj ove konferencije za IOM, jer donosi pogled na migracije sa društvenog stanovišta, a ne samo kao sigurnosno i humanitarno pitanje: "Migracije su megatrend koji će se nastaviti, te je potrebno tražiti konkretna rješenja kroz sveobuhvatni pogled na migracije. U BiH fokus je na migrantima koji su u tranzitu, ali trebamo se fokusirati i na one koji odlaze iz ove zemlje. Četvrta je godina primjene Globalnog kompakta o migracijama i drago mi je da ćemo se ovim povodom okupiti u New Yorku i da će predstavnici iz BiH biti tamo".

"Znanje i iskustvo kako se nositi s migracijama već postoji, ali je ono fragmentirano i zavisi od zemlje do zemlje. Potrebna je razmjena tih znanja, a ova konferencija je odlična platforma za takvu razmjenu i napredak. Vjerujem da će pružiti dodatne uvide i utjecati na oblikovanje budućih politika, a mislim da je Sarajevo i BiH pravo mjesto za jednu ovakvu konferenciju", istaknuo je dr. Elmir Camić, šef delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u BiH.

Prisutnima na otvaranju obratili su se još i ambasador Švicarske u BiH, Daniel Hunn, Ambasador Grčke u BiH Dimitrios Papandreu, prof. dr. Aleksandra Nikolić, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS i akademik prof.dr. Mirko Pejanović, potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Nakon uvodnih obraćanja svečano je potpisan ugovor o saradnji izmedju Internacionalnog Burch univerziteta i IOM-a, te je konferencija nastavljena održavanjem niza panela s značajnim govornicima. Preporuke, prijedlozi i zaključci panelista će se analizirati i sistematizirati te, na osnovu njih, bit će izrađen prijedlog politika koji će biti predstavljen ključnim akterima, uključujući i međunarodne organizacije, domaće javne institucije te organizacije civilnog društva. Djelujući po ovim preporukama, institucije će biti u prilici unaprijediti upravljanje migracijama te pružiti adekvatan odgovor na izazove koje uzrokuje ovaj fenomen.

Organizatori Konferencije o migracijama 2022. su Centar za društvena istraživanja pri Internacionalnom Burch univerzitetu i Centar kompetencija za humanitarno pregovaranje (Ženeva, Švicarska) uz partnere: Misija OSCE-a u BiH, Misija IOM-a u BiH, Delegacija EU u BiH, Švicarska ambasada u BiH, Delegacija Međunarodnog komiteta crvenog križa, Vanjskopolitička inicijativa, Harvard Kennedy univerzitet.