Održana sjednica Rijaseta IZBiH: Donesene važne odluke o hadžu, kurbanima...

Home

Održana sjednica Rijaseta IZBiH: Donesene važne odluke o hadžu, kurbanima...


Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića održana 34. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici su razmatrani brojni predmeti iz nadležnosti Rijaseta, a, između ostalog, usvojen je prijedlog saglasnosti MIZ Kiseljak za osnivanje predškolske ustanove Ikre.

Rijaset je razmatrao i Izvještaj o realizaciji prve faze projekta „YouTube kanala IZ u BiH“ te donio odluku da se ovaj projekt u nadležnoj upravi nastavi razvijati i da mu se posveti potrebna pažnja.

Usvojen je i Izvještaj o službenoj posjeti delegacije Rijaseta IZ u BiH Mešihatu IZ u Srbiji, te Izvještaj direktora Uprave za vjerske poslove o službenoj posjeti muslimanima Loznice, Krupnja i Beograda.

Članovi Rijaseta su detaljno upoznati s položajem u kojem se tamošnji muslimani nalaze, a na kraju je zaključeno da je neophodno uz saradnju s Mešihatom IZ u Srbiji poduzeti korake kako bi se više pomoglo tamošnjim muslimanima i Islamskoj zajednici.

Odlučeno je i da se do kraja godine organizira službena posjeta i drugim mešihatima IZ u BiH.

Prihvaćena je i inicijativa za osnivanje Instituta za društvena i religijska istraživanja u Tuzli, te elaborat za naučno-istraživački projekt i izdavanje publikacije „Historija Islamske zajednice u BiH“ uz više sugestija članova Rijaseta koje su prihvaćene.

Usvojen je i idejni projekt Univerziteta Islamske zajednice u BiH, te data suglasnost nadležnoj upravi za pripremu projektnog zadatka i elaborata o osnivanju ove visokoškolske ustanove IZ u BiH.

Na prijedlog Uprave za vanjske poslove usvojena je Odluka o priznavanju kultnih općina Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji čime se privodi kraju proces rješavanja položaja džemata IZ u BiH u Austriji.

Na sjednici je bilo govora i o organizaciji ovogodišnjeg hadža i donesene su neophodne odluke kako bi se nastavio proces organizacije ovogodišnjeg hodočašća u Meku.

Rijaset je u skladu sa svojim nadležnostima utvrdio prijedlog za imenovanja u UO Vakufske direkcije i Behram-begove biblioteke te Nazirskog vijeća Gazi Husrev-begova vakufa, te usvojio druge pravne akte iz svoje nadležnosti.

Rijaset je posebno razmatrao Projekt unapređenja akcije klanja kurbana i distribucije kurbanskog mesa.

Na kraju je doneseno više odluka na prijedlog Ureda za društvenu brigu o pomoći iz Bejtul-mala socijalno ugroženim kategorijama i humanitarnim projektima.

Sjednici su pored zamjenika reisu-l-uleme Husejin ef. Smajića i direktora uprava Rijaseta prisustvovali i rukovodioci ureda Rijaseta te direktor IC El-Kalem.

 

(Izvor: Avaz.ba)

 

Tagovi
Objavio: Tue, 25/04/2017 - 16:26

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top