Održane hatme u džematu Mala Peć

Džemat Mala Peć
U džematu Mala Peć, održane su svečane hatme za četvero djece koji su svoje višegodišnje mektebsko školovanje pred vrijednim imamom Senad-ef. Nahić, krunisali ovom lijepom svečanošću.

 

"Danas imamo svečanost hatmi onih kandidata koji su položili hatmenski ispit. Zato je bitno istaknuti da će čovjek za učenje Kur'ana i sticanje islamskog znanja imati nagradu na ahiretu i sreću na ovom svijetu. Ovo danas je određeni podstrek djeci i roditeljima da nastave s tim i ja im svima ovom prilikom čestitam." - kazao je Senad-efendija.

Ovo su dvanaeste  hatme od vođenja džemata Senada -ef. Nahića, a ove godine je 4 polaznika mektebske nastave imalo i svečanost povodom kraja mektebske godine. U džamija uz mjere predostrožnosti koje sprečavaju širenje zaraze, prisustvovali su  gosti, rodbina i prijatelji koji su došli da saslušaju polaznike i da im čestitaju na prvim uspješnim koracima u islamu i da zajedno sa roditeljima, imamom i džematom podijele radost. U okviru programa hatmi sve četvero djece proučilo je nešto iz Kur'ana i odgovorilo na nekoliko pitanja iz islamskog znanja koje su sticali tokom svog mektebskog školovanja.

Nakon okončanja programa svečanog polaganja hatmenskog ispita, prisutnima se obratio prof. Izet-ef. Šahinović, zamjenik predstavnika  Medžlisa iz Bihać i čestitajući polaznicima koji su danas i svečano obilježili kraj pohađanja mekteba, te ovom prigodom podijelio prigodne poklone djeci ispred Medžlisa iz Bihaća. On je govorio o značaju učenja i proučavanja Kur'ana i koju vrijednost to ima za djecu i njihove roditelje.

- "U jednom hadis Poslanik, a.s., spominje da će onaj ko bude učio Kur'an i druge podučavao Kur'anu na Sudnjem danu će dobiti tadž čija će svijetlost biti jača od sunčeve svijetlosti, a njegovi roditelji će dobiti odjeću čijom se skupocjenošću se ne može porediti ništa na dunjaluku. A onda će oni upitati - otkud nam ovakva odjeća - to je zato što ste imali dijete koje ste podučili Kur'anu i koje je živjelo u skladu sa kur'anskim normama i principima. - Dakle i roditelji djece koja su naučila Kur'an će imati koristi od tog njihovog učenja što je veliki podstrek i za ostale da šalju svoju djecu na vjersku pouku."

Prof. Izet-ef. Šahinović uputio je na  kraju čestitke džematskom imamu i roditeljima djece.

Spomenimo i to da su današnji najljepši ukras džemata Mala Peć bili hatmaši: Fata Čajić, 15 god. (Asmin i Jasminka), Šaha Keškić, 15 god. (Zlatan i Husmira), Nadija Vikić, 13 god. (Mersad i Elma), Lejla Keškić, 13 god.( Agan i Refika)

Njima, njihovom muallimu, Senadu-efendiji i njihovim roditeljima čestitamo sa dovom da ih Kur'an Časni kroz život vodi.

Na kraju programa pručena je i  hatmensku dovu, a zatim je uslijedilo darivanje djece od strane rodbine i prijatelja, što u našim krajevima ima dugu tradiciju.