Oglasio se Naser Orić: Nemojte nas ponižavati! Kakva kupovina glasova! Nismo tajkuni!

,

 

Smajo Mandžić je još jednom pokazao da nije nikome rival, prijetnja, već čovjek koji samo želi rad, red i disciplinu.

Kada se vratio u Stranku demokratske akcije, odmah su krenuli sa etiketiranjima. Bio je to pucanj u prazno od ljudi koji se nisu dobro izvagali i nisu skontali šta Smajo želi. A on je samo tražio da svako radi svoj posao na najbolji mogući način kako bi stranka u cjelini ostvarila najbolji rezultat.

Sada vidimo da to mnogi u SDA nisu željeli”, kaže za Politicki.ba Naser Orić, šef izbornog štaba Smaje Mandžića. A Mandžić je postao fenomen proteklih općih izbora.

Sa zadnjeg, 40. mjesta liste SDA za Skupštinu Tuzlanskog kantona došao na vrh liste s najviše osvojenih glasova. Na osnovu skoro 80 posto glasova, on je osvojio 16. 532 glasa, odnosno 35,24 posto.

Konačni “skor” SDA-ove liste je vrlo zanimljiv. U vrhu, po broju dobijenih glasova su neki sa prvih, ali i neki sa samog dna liste…

“Ovi što ne znaju kako raditi, savjetujem im da pročitaju “Umijeće ratovanja” San Cua”, ističe Madžićev šef Izbornog štaba u razgovoru za Politicki.ba.

Naser Orić je vrlo detaljno objašnjavao kako su sa dna došli na vrh kandidatske liste.

“U svakom momentu se znalo šta ko radi. Cilj je bio jasan, metode za njegovo ostvarenje vrlo precizne”, kaže Orić. Kategorički je odbacio priču da su i kupovali glasove.

“Nemojte nas ponižavati! Kakva kupovina glasova! Nismo tajkuni! Da za Smaju Mandžića kupujemo glasove, nakon svega što smo radili zadnjih 30 godina, takvo nešto reći za nas je ponižavanje”, uzvratio je Orić.

Upitan kako se Mandžić našao na dnu kandidatske liste on je objasnio da je to bio upravo njegov – Mandžićev izbor. “Ako nisam prvi, bit ću zadnji na listi, rekao je svima i ja sam ga podržao.

I onda smo sjeli i dogovorili se da ćemo radom opet, po ko zna koji put, pokazati svoju snagu. I svi će vidjetišta znači riječ jedinstvo, rad, red i disciplina. I to je bila naša formula uspjeha i dolaska na vrh”, priča Orić dalje.

Ne jednom tokom dužeg razgovora za Politicki.ba on je istakao da je ostvaren izuzetan uspjeh, da su donijeli i veliki broj novih glasova SDA-u.

“I svima hvala. Posebno onima koji su glasali za Smaju. A hvala i onima koji nisu. Smajo će radom opet dokazati ko je i šta je. Sada će jos više raditi i vratiti povjerenjem ljudima koji su za njega glasali”, kaže Orić.

Upitan da li, nakon ostvarenog rezultata, očekuju ili traže neku poziciju u Kantonalnom odboru SDA TK ili novoj vladi, ako je ta stranka sa partnerima bude pravila, naš sagovornik kaže da Mandžić nema takvih ambicija.

Dodaju da očekuju da Centrala SDA prvo temeljito proanalizira rezultate izbora i reagira u skladu s tim.

“Vrh stranke treba reći gdje će ko i šta se treba raditi i mi ćemo izvršavati.

Nismo bolesnici poput nekih koji su cijeli život u SDA a ni iz njihove kuće za njih ne glasaju”, kaže Orić dalje.

On se obrušio i na brojne koji su se okoristili o SDA, a da ništa nisu doprinijeli.

“Sada će ti krenuti da napadaju Bakira. A ti debelokošci, koji su dali sebi za pravo da imaju više glasova nego Bakir, neka je njima na cast.

Krajnje je vrijeme da se prestane šutjeti!

Rezultati na terenu kažu da onaj ko nije odradio ne treba nam da nas zamara. Neka se smjesti gdje mu je mjesto i pusti onima koji imaju rezultate”, poručuje.

Upitan, kako se – ipak – sa dna liste Mandžić popeo na sami vrh, Orić je odgovorio digresijom.

Kaže da je rahmetli Hakija Meholjić, nakon pada Srebrenice okupio sve što je preživjelo genocid a iz srednjeg je Podrinja i tražio da se definira šta i kako dalje.

Bilo je, veli, jako puno akademski obrazovanih Podrinjaca.

“U jednom ćošku sjedio je jedan mali čovjek. Skontao sam da želi govorit. Zvao se Rizo Selmanagić, jedan od potomaka Selmanagića koji su bili begovi i vrlo su priznati i poštovani u Srebrenici.

On je ustao i rekao da za Srebrenicu nije ništa pomagao jer nije mogao. Ali je poručio da onoliko koliko budemo jedinstveni, svi će nas cijeniti.

Samo je to rekao i sjeo. Ali sam ja tu lekciju naučio.