Oglasio se premijer Vlade USK-a povodom nemilih događaja koji su šokirali Bišćane

Premijer Unsko-sanskog Kantona Husein Rošić  izrazio je zabrinutost sigurnosnom situacijom kod Đačkog doma u Bihaću, gdje se desilo nekoliko incidenata u proteklih 48 sati.

Tvrdi da se incidenti dešavaju zato što je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) tražila da pripadnici Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova USK ne budu više prisutni na lokaciji Đačkog doma, a navodi da zaštitarske agencije koje su angažovane nisu dovoljno educirane da mogu kontrolisati situaciju, te da će pozvati regionalnog koordinatora IOM-a za zapadni Balkan Petera van der Auvererta da provjeri zašto je to traženo.

“Kad je u pitanju ostali dio grada Bihaća, gdje su prisutne jedinice MUP-a, situacija je zadovoljavajuća sa sigurnosnog aspekta i tu imamo u potpunosti kontrolu. Žao mi je da se takvi slučajevi dešavaju”, kazao je.

Rošić ističe da nije bilo potrebe da IOM traži da se izmještaju pripadnici policije, a pogotovo da se traži od Crvenog križa da se smanji količina obroka.

“Mislim da je to jedan od dodatnih uvjeta koji mogu pogoršati kompletnu situaciju”, kazao je.

Rošić pojašnjava da prostor kod Đačkog doma nije ograđen, te da se zato incidenti dešavaju, i dodaje da kad se migranti primijete u većem broju na drugim lokacijama, policija ih na lijep način vrati nazad na lokacije na kojima borave.

“Ali nemamo gore kontrole, i to ćemo sigurno da ispravimo”, poručio je.

Vezano za smještaj migranata preko zime, Rošić kaže da je pokrenut javni poziv za Đački dom, da se isti stavi u funkciju, te da je Grad Bihać dao saglasnost.

Istakao je kao pozitivno što se broj dolazaka migranata smanjio za 30 posto, kazavši da 60 posto migranata koji dođu nema potrebnu dokumentaciju.

“Mi trenutno u našem Kantonu imamo 2,750 migranata registriranih, ali svakako smo sa našim alarmantnim nastupima i prozivanjem određenih institucija koje trebaju ovu krizu pratiti, došli do određenih pomaka u smislu da smo vraćali ljude koji nemaju potrebnu dokumentaciju”, kazao je Rošić.

Rošić navodi da i Ured za poslove sa strancima nije u kapacitetu, iako je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić obećao da će proširiti ljudske resurse kad je u pitanju taj Ured.

“Gore rade dva čovjeka. Oni ne mogu kvalitetno odgovoriti na sve ono što je nas bilo zadesilo. Ali evo, ta situacija se zasad smirila. Da li će ona iduće godine ponovo biti alarmantna ili će stagnirati, mi ne možemo sada prejudicirati”, istakao je.

On tvrdi da USK nije vidio nijedne marke od šest miliona eura koje je Evropska komisija odobrila za pomoć migrantima, dodavši da pojedini političari koriste migrantsku krizu za svoje predizborne kampanje.

“Tražit ću od Vijeća ministara BiH da nam pomogne oko zdravstvene skrbi za migrante. Mi smo svoja sredstva iscrpili”, kazao je Rošić

Rošić dalje navodi da lokalna vlast u Velikoj Kladuši ignoriše problem migranata, te da je općinski načelnik naredio komunalnom preduzeću da ne dozvoli priključenje vode prostorijama Agrokomerca, koje je Vlada Federacije BiH dala za smještaj migranata.

Optužio je ministra Mektića da nije ispoštovaqo veliki dio dogovorenog.

“Ja sam najodgovornijoj osobi, ministru sigurnosti, rekao šta sam imao kazati. Imali smo tada obećanja da će se određene stvari puno brže dešavati, to se nije desilo. Vidim da je i on sad u kampanji”, kazao je.

Rošić dalje kaže da MUP USK radi svoj posao, da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća te da je zdravstvena situacija pod kotrolom.

On smatra da je turistička zona u USK djelimično ugrožena zbog migranata, jer su očekivali porast broja turista od 200 posto, te da je migrantska kriza smanjila broj posjeta urbanim dijelovima Kantona.

Podsjećamo, jedan državljanin Pakistana povrijeđen je početkom sedmice u sukobu koji se dogodio u Bihaću u blizini Đačkog doma u utorak oko 22 sata.