Oglasio se sin balkanskog krvnika: Ratko Mladić je loše

Darko Mladić rekao je danas da je zdravstveno stanje njegovog oca Ratka Mladića nepromijenjeno.

- Mladiću je i dalje loše, a odbrana će na statusnoj konferenciji zakazanoj za 3. oktobar ponoviti zabrinutost zbog njegovog zdravlja. Ukazat će se i pažnja na način na koji je liječen - rekao je njegov sin Darko Mladić.

Što se tiče zdravstvenog stanja generala, Darko Mladić ističe da je ono nepromijenjeno, loše i dalje i da nema nikakvih poboljšanja u ovom trenutku, prenosi Avaz.

- Nastavljamo naš napor da ga izvedemo na liječenje, što je već odavno trebalo da se desi. Ono što nas zabrinjava jeste što i dalje dobivamo medicinsku dokumentaciju za koju sumnjamo da nije kompletna i morat ćemo da nađemo neki način da dobijemo kompletnu medicinsku dokumentaciju i da je temeljito izanaliziramo - dodao je on.

Darko Mladić je podsjetio da je zakazana redovna statusna konferencija koja, prema haškim pravilima, treba da bude zakazana 120 dana od prethodne.

U Hagu je za 3. oktobar zakazana statusna konferencija u postupku protiv nekadašnjeg balkanskog krvnika Ratka Mladića.

Iz Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, koji je nasljednik Haškog tribunala, saopćeno je da je prethodna statusna konferencija održana 13. juna i da je Mladić u pritvorskoj jedinici UN-a, gdje čeka odluku povodom žalbe koju je uložio na presudu Sudskog vijeća.

U odluci se navodi da statusna konferencija, uz saglasnost Mladića u pisanoj formi, može biti održana bez njegovog prisustva ili uz njegovo učešće putem telekonferencije, ukoliko on to želi.

Mladića je Haški tribunal nepravomoćno osudio na doživotni zatvor za zločine u BiH. Na prvostepenu presudu žalbu su uložili i Mladićeva odbrana i Haško tužilaštvo.

Mladić je u pritvoru u Hagu od ljeta 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji.