Ograničeno im kretanje, ugroženi su koronavirusom: Kako žive penzioneri

penzioner

Kada su u pitanju penzije, o njima se može naširoko pričati. Kao i u cijelom regionu, tako i kod nas penzije su na skromnoj visini, negdje oko 60 posto penzionera prima najnižu i to je velika cifra

Potpuno ograničavanje kretanja osobama starijim od 65 godina zbog pandemije koronavirusa otvorilo je mnogo pitanja. Kako će nastaviti normalan život? Kupovati namirnice, lijekove? Kako podizati penziju s banke? 

Volume 0%

Svi u opasnosti

Predsjednik Saveza udruženja penzionera Federacije BiH Redžo Mehić je u razgovoru za "Avaz" kazao da su svi u opasnosti, ali da penzioneri posebno shvataju ozbiljnost situacije. 

- Većina nas poštuje sve mjere vlasti. To nas u dobroj mjeri pogađa, jer nam je iz preventivnih razloga zabranjen izlazak iz domova. Istovremeno, puno je problema zbog toga, od nabavke hrane, lijekova... - kazao je Mehić.

  • Mehić: Poštuju se mjere - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Mehić: Poštuju se mjereFOTO: ARHIV

Ističe kako su svi uradili koliko su do sada mogli da se penzionerima olakša život.

- I Savez udruženja penzionera FBiH radi neprekidno da se pomogne svakom članu, Krizni štabovi su popisali imena penzionera koji su i ranije, a sada pogotovo bili ograničeni na kretanje zbog bolesti. O većini se brinu aktivisti Crvenog križa. Tu su i penzioneri mlađi od 65 godina koji se mogu kretati i pomažu oko nabavke namirnica i lijekova - pojašnjava Mehić.

Dobre vijesti

Na kraju je dao ohrabrujuću vijest za penzionere. 

- Svi penzioneri stariji od 65 godina dok traje zabrana izlaska ne moraju plaćati račune za komunalije. Imamo čvrsto obećanje Vlade FBiH i resornog ministarstva da će se ta odluka poštovati – kaže Mehić.

Psihosocijalna podrška

Saradnica za komunikaciju Crvenog križa FBiH Amina Kurtagić za "Avaz" je pojasnila da su otvorene dvije telefonske linije za psihosocijalnu podršku, gdje tim psihologa svaki dan od 10 do 19 sati prima pozive građana.  

- Istovremeno, timovi pri općinskim/gradskim organizacijama širom FBiH primaju pozive građana, najviše onih iznad 65 godina, koji žive sami i bez bliskih srodnika, i pomažu im (kupovina neophodnih namirnica, plaćanje računa, odlazak u apoteku po terapiju i slično) - kazala nam je Kurtagić.