Ogrešević: Aktuelna državna vlast je sebe precijenila, a potcjenjuje pamet i moć građana

Nermin
Bošnjaci jesu ugroženi ali najviše od pojedinih Bošnjaka iz SDA

Sva trenutna dešavanja u BiH rezultat su kulminacije nezadovoljstva građana sa stanjem u državi i aferama u samom vrhu koje su počele prestizati jedna drugu gotovo na dnevnom nivou. I umjesto otvorene komunikacije s građanima, prihvatanja kritike, konkretne osude svih negativnih pojava i poduzimanja mjera koje se od njih očekuju, predstavnici najviše državne vlasti pred građane izlaze sa izjavama koje se pozivanju na ugrožavanje nacionalnih interesa, pokušaje zaplašivanja nekim novim ratom i podsjećanjima na traume iz bliže i dalje prošlosti. Godinama je ovo bila uspješna i više puta oprobana metoda, no čini se da građani ove zemlje danas ipak, razmišljaju drugačije.

Komentarišući trenutnu situaciju predsjednik ASDA BiH Nermin Ogrešević ističe:

-„To što neko ko obnaša javnu funkciju ima bošnjačko ime i prezime nije razlog da bude amnestiran od svih grešaka i propusta. To je jasno i tu moramo biti potpuno iskreni prema sebi.“, kaže Ogrešević.

Po njegovim riječima, sadašnji sistem je uspostavljen tako da oni koji su na vlasti toliko dugo uživaju sve moguće privilegije i benefite da sada sami sebe obmanjuju prividom da su nezamjenjivi i da su samo oni država.

-„Zemlju čine njeni gađani i sistem koji se zasniva na pravednom i zdravom odnosu prema svima. Ovo što trenutno imamo ne odgovara nikome osim malobrojnoj garnituri na vlasti i njima bliskima. I hiljadu je argumenata koji to potvrđuju. Jasno je da trebamo zaokret i da moramo biti spremni obračunati se sa svojim greškama, nazvati stvari pravim imenima i ne, opstanak BiH ne zavisi od opstanka SDA! Bošnjaci kao narod nemaju nikakve koristi od pojedinaca koji se bogate na štetu javnog novca.“

Ogrešević smatra da je nepravedno nametati fokus bošnjačkih interesa kroz jednu političku aferu koja jedino sudskim putem može biti rasvjetljena.

-„Ukoliko državne institucije rade svoj posao ne treba vršiti pritisak na iste, ali mi se s druge strane potpuno sami nosimo sa delikatnom i sve težom migrantskom krizom koju nam može i treba riješiti upravo država. Zar to nije takođe, interes Bošnjaka? To je taj svakodnevni život naroda koji vlast, ukoliko nastavi ignorisati, ne može očekivati više nikakvu podršku od tog istog naroda.“

Komentarišući konkretno izjavu Bakira Izetbegovića da je hapšenje Fadila Novalića udar na Bošnjake, Ogrešević je rekao:

- "Zaista mi nije jasno kako to gospodin Izetbegović saslušanje i zadržavanje Novalića u Tužilaštvu, dakle jedan maksimalno uglađen postupak, smatra udarom na sve nas, a iznenadno privođenje generala Atifa Dudakovića u ranim jutarnjim satima iz kuće njegove majke u Bihaću, nije ocijenjeno ni neugodnim, a kamoli udarom na Bošnjake iako se radi o armijskom generalu čije zasluge su nemjerljive?! Složio bih se s Bakirom u tome da su Bošnjaci ugroženi ali ugroženi su od pojedinaca poput Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, Asima Sarajlića i ostalih aktera afera koje se svaki dan otkrivaju. To je ono što ugrožava Bošnjake! ".

Na pitanje da li će se stanje u BiH do kraja ove godine zaista temeljito promijeniti, kako to svi očekuju, Ogrešević odgovara;

-„Smatram da su ovoj zemlji kao nikad do sada potrebne pozitivne promjene. To je sigurno dug i temeljit proces u kojem će trebati puno rada i on mora krenuti od promjene naše svijesti. Djela moraju pratiti riječi, a vlast mora biti s narodom. To nam je jedini ispravan model i ja se nadam da su to svi shvatili. Građani sigurno jesu i to nam svaki dan jasno i glasno poručuju“, kaže Ogrešević.

PIŠE: FAHRUDIN BENDER