Ogrešević: Federalne vlasti ponovo ponižavaju borce

.
Podjela mizernih 100 maraka dolazi uoči izbora, pa ne treba sumnjati da je i ovo jedan u nizu predizbornih poteza, jer aktuelne vlasti računaju da će sa 100 KM kupiti naklonost i glasove oko 100.000 pripadnika boračke populacije

 

Informacija, kojom se danas pohvalila Federalna vlada, da će boračkim kategorijama isplatiti po 100 maraka jednokratne novčane pomoći, novo je poniženje za borce, navodi u svojoj reakciji Nermin Ogrešević, predsjednik Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine (NESBiH).

Udar na dostojanstvo

- U vremenu strahovite inflacije, kada je sve dramatično poskupjelo, prije svega osnovne životne namirnice, dijeliti boračkim kategorijama po 100 maraka uvreda je i udar na dostojanstvo najboljih sinova ove zemlje i njihovih porodica.

Ništa manja uvreda nije ni pojašnjenje da se 100 KM može dobiti samo po jednoj osnovi, pa pripadnici boračkih kategorija, koji su i penzioneri, dobit će samo 100 KM kao penzioneri. Uz to, po 100 KM neće dobiti korisnici egzistencijalne novčane naknade s kantonalnog nivoa koji su nezaposleni i mlađi od 57 godina - ističe Ogrešević.

Mizernih 100 KM

On navodi da je ovo još jedan u nizu dokaza loše politike aktuelnih federalnih vlasti, koje su, usljed poskupljenja, a na ime poreza i akciza, ubrale stotine miliona maraka više od planiranih sredstava, a štede preko leđa boraca i socijalno najosjetljivih kategorija.

- Podjela mizernih 100 maraka dolazi uoči izbora, pa ne treba sumnjati da je i ovo jedan u nizu predizbornih poteza, jer aktuelne vlasti računaju da će sa 100 KM kupiti naklonost i glasove oko 100.000 pripadnika boračke populacije. Varaju se! Obraz i dostojanstvo istinskih patriota ove zemlje ne mogu se kupiti sa sto maraka.

Zbog toga pozivamo Vladu FBiH, koja raspolaže budžetom, koji će iznositi daleko više od planiranih pet i po milijardi maraka, da napravi konkretne programe pomoći pripadnicima boračkih kategorija, a ne da ih ponižava i iskorištava uoči svakih izbora i pokušava kupiti mizernom jednokratnom pomoći - navodi Ogrešević.

FOTO: NESBIH