Ogrešević i Ružnić: Migrantskom krizom u političke svrhe

.

Stranka demokratske akcije Unsko-sanskog kantona u subotu se oglasila sa još jednim saopćenjem za javnost u kojem premijera kantona Mustafu Ružnića i gradonačelnika Cazina Nermina Ogreševića (NES) prozivaju da manipulišu migrantskom krizom. U nastavku prenosimo dio saopćenja SDA USK.

Za rješavanje problema izazvanih krizom potrebno je učešće svih nadležnih aktera, a ne samo institucija na čijem čelu se nalaze kadrovi SDA. Prava adresa za odgovor na pitanje zašto teret krize nije podijeljen na teritorij cijele BiH je SNSD, stranka kojoj su Ogrešević i Ružnić prodali biračke odbore u Srebrenici.

Stvarni problem Ogreševića i Ružnića je upravo uspostavljanje sistema, kontrole, zaštite granice, jačanje kapaciteta svih službi, presijecanje krijumčarskih lanaca i općenito ozbiljan napredak u upravljanju migrantskom krizom. To im smanjuje šanse za fabriciranje laži i autonomašku retoriku, koja se najbolje ogleda u činjenici da se ono što Laburistička stranka zastupa sa lokalnog nivoa Velike Kladuše u odnosu prema državnim institucijama u potpunosti podudara sa stavovima NES-a (bivše A-SDA) vidljivim na kantonalnom nivou. Vrijeme pokazuje, a tek će pokazati ko je, šta i kako u Bosni i Hercegovini radio po svim navedenim pitanjima, uključujući i Operativnu grupu kojom rukovodi Mustafa Ružnić.