Ogrešević: "Mi ćemo se boriti, samo da nam ne uzmu i sredstva koja smo čuvali za ove krizne situacije" (VIDEO)

OGRESEVIC
Na današnjoj sjednici Kriznog štaba Cazin analizirana je trenutna epidemiološka situacija na području grada Cazina te provedene aktivnosti i naredbe sa svih nivoa, a koje se odnose na suzbijanje širenja korona virusa.

Iznesen je podatak o broju lica koja su okončala proces samoizolacije, a koji nisu razvili nikakve simptome bolesti i takvih lica u Cazinu je 982.

Završene su aktivnosti oko dezinfekcije grada i gradskih površina, a u toku je nabavka 25 hiljada zaštitnih maski. Takodjer, Dom zdravlja Cazin od strane UNDP-a dobiće 100 zaštitinih vizira za osoblje.

Kako je istknuto na današnjoj sjednici, sve aktivnosti u Cazinu se obavljaju redovno, uključujući aktivnosti Doma zdravlja Cazin, koje su u potpunosti usklađene sa situacijom. Zdravstveni sistem je stabilan i operativan i pored činjenice da su registrovani prvi slučajevi infekcije.

“Jedna od tema današnje sjednice Kriznog štaba Cazin je i raspodjela novčanih sredstava od strane Vlade Federacije BiH, prema kojoj je Cazin dobio 50 hiljada maraka, dok su neke druge, manje lokalne zajednice dobile 20 puta veće iznose. Postavljeno je pitanje po kom kriteriju je raspodjela vršena”, Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

“Krizni štab Doma zdravlja Cazin je prvi na našem području, koji je odmah napravio procedure rada. Trenutno se kontrolišu sve osobe koje su došle u kontakt za našim zaraženima. Dom zdravlja Cazin ima dovoljno osoblja”, doktorica Nedima Zulić, direktorica Doma zdravlja Cazin.

“Na USK trenutno su aktivna 24 slučaja zaraze korona virusom i prema riječima ministrice Ćemalović, situacija je to sa kojom moramo računati, ali i sa kojom se možemo nositi. Sve dezinformacije i smišljeno širenje neistina i panike su neutemeljeni i predstavljaju krivično djelo”, Nermina Ćemalovića, ministrica zdravstva u Vladi USK.

“Ukupno stanje na području USK je zadovoljavajuće, svi potrebni  resursi su u upotrebi i još ni izbliza nisu iscrpljeni kapaciteti koji nam stoje na raspolaganju. Zabrinjava činjenica neobjektivnog, netačnog i lažnog izvještavanja i iznošenja činjenica od strane pojedinaca, sa nerazumnim ciljem stvaranja panike i dezorganizacije”, Premijer USK Mustafa Ružnić.