Ogrešević: Nikšić će biti dobar premijer FBiH- sebe vidim gdje god…

.
Predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES) Nermin Ogrešević tokom gostovanja na BHRT-u izjavio je da nema informacije da će potpisivanje Sporazuma o formiranju vlasti između Osmorke i HDZ-a koje treba da se održi sutra biti plorongirano.

Nikšić je rekao da je Konaković preletio. Nije ga napisao HDZ, ne može se tako opisivati proces, mi smo uzeli aktivno učešće. Definirali smo zajedno načela i principe. Prvo smo mi razgovarali unutar Osmorke ili kako već, pa smo onda usaglašavali. On je uređen po oblastima. Puno je elemenata, kandidatski status BiH i ispunjavanje uslova, tu smo svi saglasni. Fokus je na ekonomskim i socijalnim temama shodno općem stanju u društvu i svijetu. Moramo biti spremni za iduću godinu, bit će puno izazova socijalnog karaktera. Mi kao dio partnera, znate da su NES i Stranka za BiH potpisali sporazum, nismo učestvovali neposredno u razgovoru sa Čovićem i znamo ono što nam je prenešeno – rekao je Ogrešević.

Bez pritisaka
Ogrešević je izjavio da Osmorka nije preuzela obaveze za ono o čemu se u javnosti špekulira kada je riječ o popuštanju HDZ-u i prihvatanju njihovih rješenja te da stranke koje čine Osmorku nije okupila netrpeljivost koju imaju za SDA.

Mislimo da bi ove neke procese mogli bolje i dinamičnije raditi. Primjer je Krajina gdje nema niti jednog strateškog projekta i značajnih ulaganja. Mislimo da bismo bolje odlučivali, da fokus bude na sektore energetike i privrede – rekao je Ogrešević.

Kada je riječ o Osmorci i o pitanju da li je nju ujedinila međunarodna zajednica, tvrdi da nije bilo pritisaka. Međutim, istakao je kako je zapazio da je Izetbegović razgovarao sa ambasadorom Velike Britanije.

Komunikacija postoji i treba postojati, ne mogu reći da je bilo pritisaka što se tiče NES-a i SBiH – odgovorio je Ogrešević.

On je mišljenja da bez obzira na stavove HDZ-a koji kategorično odbija učešće DF-a u vlasti, za tu stranku ima mjesta na onim nivoima na kojima se nužno ne mora biti partner HDZ-u.

Mjesta ima, ali o načinu i o sadržaju treba razgovarati. Kad bi bilo moguće, mogli bi razgovarati unutar nas. Imamo pravo da razgovaramo, ne možemo se postaviti na taj način. U ovom trenutku ne mogu to znati, ali mi smo rekli da ne bi bilo loše, može se sarađivati na raznim nivoima i u raznim oblicima – izjavio je Ogrešević.

Borba za državu
O tome da li predsjednik HDZ-a Dragan Čović pravi i druge kalkulacije kako bi se što prije formirala vlast u BiH nakon održanih Općih izbora, Ogrešević je izjavio da se ne boji takvih situacija, već da se brine za državu. Izjavio je da te dvije stvari treba razdvojiti.

Jedna je da pitanje države, ustavnih promjena, ustrojstva nije stvar Osmorke ili SDA i DF-a nego svih i to je naš princip. Prema tome, mislim da ta priča u smislu da je nešto već dogovoreno, da smo nešto obećali, to se mora izglasati u parlamentima. Mi smo bez obzira na status opozicije podržavali ono što smatramo da je dobro za državu, a nismo podržavali ono što nije dobro ili pravedno. Svi će biti u prilici da se u parlamentu bore za državu. U strateškim stvarima moramo razgovarati. Druga stvar je učešće u vlasti. I SDA se bori da bude u vlasti. Mi hoćemo da formiramo većinu jer smatramo da neke stvari možemo bolje – izjavio je Ogrešević.

Upitan je i o tome, šta misli ko će biti premijer FBiH, predsjednik NES-a smatra da će to biti predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, prenosi Dnevni Avaz

Mislim, on ima određeno iskustvo, znao bi raditi, mislim da tu neće biti problema. Mislim da je Nikšić dobar kandidat. Sebe vidim gdje god, vjerovatno kao gradonačelnika Cazina – izjavio je Ogrešević.