Ogrešević: Nikšić, Konaković i Forto poslušno oborili glave, s Dodikom i Čovićem napravili fatalnu Petorku

.
Nakon održanog sastanka lidera Trojke, SNSD-a i HDZ-a lideri stranaka su održali press konferencije na koje sada pristižu i prve rekacije.

Predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES) BiH Nermin Ogrešević reagovao je na svom Facebook profilu na rezultate sastanka održanog danas u Konjicu te je poručio da su Nikšić, Konaković i Forto ponovo poslušno oborili glave, s Dodikom i Čovićem napravili po BiH fatalnu Petorku.

"Nova parada za javnost i novo ponižavanje bošnjačkih predstavnika u vlasti. Nakon posljednjeg talasa divljanja Milorada Dodika, koji je izvršio najveći udar na Ustav i državu Bosnu i Hercegovinu od agresije, a kojeg je ucjenama i pritiscima pratio Dragan Čović, na današnjem sastanku lideri Trojke Nermin Nikšić, Elmedin Konaković i Edin Forto pred njima su ponovo poslušno oborili glave i 'dogovorili se da se dogovaraju'", kazao je.

Ogrešević je rekao da nema više nikakve sumnje da je "tzv. Trojka sada proširena" te da su Nikšić, Konaković i Forto pristali da s Dodikom i Čovićem formiraju po Bosnu i Hercegovinu fatalnu Petorku.

"Kada smo (NES i SBiH) čelnike SDP-a, NiP-a i Naše stranke prije više od pola godine upozoravali da se Dodik nije promijenio, da će na ustupke odgovoriti sa još snažnijim napadima na državu i da treba pokušati formirati vlast s opozicijom u RS, nisu nas slušali. Glad za vlašću bila je jača. Pristali su tada na sve što su Dodik i Čović tražili samo da njih trojica, Nikšić, Konaković i Forto, zasjednu u probrane fotelje", poručio je.

On je kazao da i danas to isto rade. Obaraju glavu pred Dodikom, prelaze preko državnog udara, rušenja Ustava BiH i ucjena samo da bi te fotelje sačuvali.

"Odnosno, Dodik i Čović siti, Dino, Neka i Forto u foteljama. Na gubitku država Bosna i Hercegovina i građani! Ništa od ovog ne bi bilo moguće da nemaju podršku dijela međunarodne zajednice, prije svega najodgovornijih OHR-a i Christiana Schmidta, koji se od samog početka mandata ponaša kao visoki predstavnik zadužen za discipliniranje Bošnjaka, a ispunjavanje želja HDZ-a i Čovića, pa i Dodika i SNSD-a. Jer, kako drugačije objasniti "reakciju" OHR-a na Dodikov udar na Ustav BiH?", upitao je.

Ogrešević je poručio da na direktno Dodikovo rušenje države, Schmidt mu odgovara ispraznim saopćenjem i nekakvim ponudama.

"Sve ovo govori da se istinske probosanske snage mogu osloniti samo na sebe. Mi jesmo za razgovore sa svima koji žele cjelovitu, moderno uređenu Bosnu i Hercegovinu u Evropskoj uniji i NATO-u. Jesmo i za ustupke ako će to donijeti napredak na tom putu. Ali nikada nećemo podržati pravljenje ustupaka onima koji ruše ovu državu. Bosnu i Hercegovinu smo odbranili tokom agresije devedesetih godina prošlog stoljeća. Ako bude potrebno, odbranit ćemo je ponovo. Svaki njen pedalj", zaključio je.

 

Foto:Arhiv