Ogrešević: Nikšića vidim kao premijera FBiH

Nermin Ogrešević
Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a gostovao je na FTV-u i govorio o formiranju vlasti. NES je dio Osmorke.

 

“Puno je važnih pitanja za Osmorku, ali možemo ih u nekoliko skupina grupisati. Naravno to je euroatlanski put BiH i ono što je na tom putu, ekonomija, ekonomsko i socijalno stanje u našoj državi, mjere koje moramo poduzeti da se ono popravlja. Vladavina prava, neovisno, funkcionalno pravosuđe zasigurno je temeljna reforma”, istakao je Ogrešević.

“Ono što ćemo predložiti Draganu Čoviću, mislim da ne bi trebalo biti sporno i da je u interesu svih. Vidim da je i fokus HDZ-a i Čovića na popravljanju stanja, na problemima socijalnog karakteram ekonomskim izazovima koji nas očekuju naredne godine. Vjerujem da će naš program biti prihvatljiv.”

Navodi da Osmorka ne mora ići u vlast po svaku cijenu.

“Očekujemo kandidatski status BiH za EU, imamo osam uvjeta koje moramo ispuniti, pa 14. U Briselu smo bili zajedno i svi smo prihvatili taj sporazum pricnipa mjera koje bi trebali realizirati u ovom postizbornom periodu. Između ostalog i gospodin Dodik i Stevandić i Đukić su bili, predstavnici stranaka koji su iz RS-a prihvatili ove uvjete.”

Na pitanje drži li Osmorku zajedno samo to što su protiv SDA, kaže: “Ne postoji takva dimenzija. Nas drži, prije svega, svijest i zajedničko mišljenje da nam treba nova energija, nova dinamika, osvježenje, fokus na bitne teme. Trebaju nam generalno rezultati. Mislimo da kroz ovo usaglašavanje i mjere to možemo postići. Znači nas drži ta želja i uvjerenje da se mora mijenjati, da može biti bolje i to nas je okupilo. Dosadašnja vlast je pomalo postala bezidejna.”

Ogrešević ističe da NES nije pregovarao sa SDA.

Navodi da ne postoji duboka podijeljenost stavova između NES-a i Bh. inicijative Fuad Kasumović.

“Bilo je personalih sukoba u ZDK-u, ali oni nisu bili nešto što bi trebalo da nas omete da možemo razgovarati o pametnim i bitnim stvarima. Mi smo potpisali parlamentarnu većinu u ZDK-u i nas će opredjeljivat kvalitet odnosa, uvažavanja. Ako smo kritizirali prethodnu vlast mi moramo biti bolji u svim segmentima od njih.”

Ogrešević: DF je dobrodošao
Smatra da bi ulazak DF-a u Osmorku dobro došao.

“Oni u ovom procesu se pozicioniraju tako kako se pozicioniraju. Međutim treba razgovarati. DF je definitivno dobro došao.”

O stavovima da međunarodni zvaničnici imaju itekako veliki utjecaj na CIK da žrijebanje ide u korist Osmorke, Ogrešević kaže: “Do mene nisu došle te spekulacije, a sve je na nivou spekulacija. Mi se zalažemo da svaka faza, pa i to izvlačenje iz šešira, mora biti javno, transparentno.”

Ističe da još uvijek nisu imali razgovore sa Miloradom Dodikom.

“Sa njegove strane je bilo i ružnih poruka, ali to je za gospodina Dodika uobičajeno. Nema nikoga ko je preodređen da bude veći ili manji patriota. Zaista bih bio povrijeđen da nas bilo ko smatra manjim patriotima. Pregovora nema uz uslovljavanje.”

Naglašava da kao premijera Federacije BiH vidi Nermina Nikšića.