Heftičnjak; Ogrešević udara gdje je Osmorka najtanja: Čovićevi hamali u panici

heft199

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas.

Što duže nema vlasti na razini Federacije, nervoza je sve veća. Naročito kod predstavnika takozvane Osmorke. Pa kad vide da bez Lende ili Schmidta ne mogu ništa završiti, okrenu se ko rogovi u vreći bosti jedan protiv drugoga. Na jednoj strani je Trojka i Kasumović, a na drugoj uglavnom NES i SBiH. Ove hefte Damira Mašića i Dinu Konaković je porukama preko društvenih medija ''pošamarao'' šef NES-a Nermin Ogrešević. Mašić i Konaković su zamjerili NES-u i SBiH-u što žele realizirati zaključak kojim se Ustavnopravna komisija zadužuje da porene postupak izmjena Ustava Federacije, a kojeg je usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Za taj zaključak su glasali i SDP i NiP, ali Mašić i Konaković žele zaštititi poziciju HDZ-a i Dragana Čovića, pa su stoga reagirali kako se uopšte ne bi raspravljalo o izmjenama ustava, nego da se mirno sačeka intervencija Visokog predstavnika.

 

Umjesto da priznaju kako su obični hamali Dragana Čovića, Dino Konaković i Damir Mašić su prozvali NES i SBiH, da ''bacaju prašinu u oči građanima'', te da je "sramnije jedino sjediti na dvije stolice i nemati petlju javnosti saopštiti prema kojem političkom subjektu koju obavezu imaš", što bi trebalo značiti da Ogreševićeva i Efendićeva stranka imaju obavezu prema Bakiru Izetbegoviću. Na ovo je rezolutno reagirao Ogrešević te je prvo ''krošeom'' opalio Konakovića, pa potom ''aperkatom'' i Mašića. ''Pošto smo svi stava da nismo za jednokratna rješenja onda je na nama da se potrudimo i nađemo kvalitetno dugoročno rješenje. NES i SBiH su do sada imali jasne stavove da nećemo biti dio Vlade koja je nametnuta'' – naveo je Ogrešević na svom Facebook profilu u svom odgovoru lideru NiP-a, pa je onda odbrusio Mašiću: "Čini se da je stolica ključna riječ u tzv. odgovoru gospodina Mašića na naše iznesene stavove. Usporedba bilo kakve stolice s pitanjima Ustava i države najbolje govori o znanju, ozbiljnosti i kvalificiranosti jednog političara. Dok je takvima jedino bitno ko će dobiti koju stolicu, nama je na prvom mjestu država. Razlike su jasne".

 

Prepucavanja u Osmorki jasno govore da je upitno i da Christian Schmidt nametne odluke koje bi omogućile formiranje vlade, da li će vlada oko HDZ-a i Trojke imati većinu u Parlamentu Federacije. Ogrešević je udario tačno gdje je Osmorka najtanja, na principijelnim i baznim pitanjima. Jasna poruka da neće prihvatiti nametnutu vladu, pokazatelj je minimuma dostojanstva i političkog stava da neće dopustiti da Dragan Čović i Milorad Dodik sa vama brišu pod, zarad nekoliko fotelja. Da budemo jasni, Ogrešević i Efendić igraju svoju igru, da bi skuplje prodali vlastitu obmanu glasača, ali oni to rade na jednoj pristojnijoj razini od NiP-a, SDP-a i Naše stranke. Konaković i Mašić ne kriju da su hamali Dragana Čovića, da ovise isključivo o njegovoj volji hoće li biti u vlasti i to slijepci vide. SDA se zasada jedino boji Christiana Schmidta, i to s pravom. Kad Visoki predstavnik donese odluku za deblokadu vlasti, a sve su prilike da će na kraju to on morati uraditi, NES i SBiH će vjerovatno progutati knedlu i zasjesti u fotelje federalne vlasti. Ovako barem javno nisu pokazali da su Čovićevi hamali.