Ogromne štete u bihaćkom Domu zdravlja, treba uložiti 4 miliona KM (VIDEO)

dom
Prvi razorni zemljotres u Petrinji nanio je ogromnu štetu zgradi bihaćkog Doma zdravlja.


Ambulante su izmještene u neoštećene prostorije. U različitim naseljima u Bihaću će biti osigurano zdravstveno opremanje za 60 hiljada osiguranika, ali postavljaju se pitanja šta će se desiti sa zgradom, kada će i hoće li uopće biti obnovljena?

Podrhtavanje tla svakodnevno osjete i Bišćani, a svakim novim potresom nastaju i nove štete na bihaćkom Domu zdravlja. Prema sadašnjim rezultatima, upotrebljivo je samo 20% od cjelokupnog prostora. U obnovu je potrebno uložiti četiri miliona maraka, dok bi izgradnja nove zgrade na drugom zemljištu koštala šest miliona maraka.

ADEMIR JUSUFAGIĆ, direktor Doma zdravlja Bihać

„To je sve stvarno skučen prostor i nažalost u ovom nekom presudnom periodu smo osuđeni na to jer mi ne možemo na livadu i ne možemo izvan zgrade u ovom momentu. Mi moramo davati zdravstvenu uslugu, mi smo primarni dio zdravstvene zaštite koji tu mora biti prisutan na ovaj ili na onaj način, znači normalan rad u nenormalnim uvjetima“.

Novac za izgradnju novog objekta ili za rekonstrukciju? Predstavnici lokalnih i kantonalnih vlasti ističu da se u to pitanje moraju uključiti svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini. Međutim, prije svega je potrebno izmjestiti opremu i osoblje iz postojeće zgrade u neke druge, sigurnije objekte.

NERMINA ĆEMALOVIĆ, ministrica zdravstva USK

“Bez obzira da li će to biti sanacija objekta ili izgradnja novog to će trajati duži period, vjerovatno dvije ili tri godine. Cilj je da naši pacijenti, a mi znamo da je preko 60000 stanovnika na području grada Bihaća, da što manje osjete ove probleme koje imamo”.

ADNAN ALAGIĆ, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK

“Da ove aktivnosti ne prekidamo i da kontinuirano radimo jer nešto će se na Domu zdravlja raditi, ne mogu sad reći šta. Čekamo zvaničan nalaz da znamo šta ima, ali kako da bude radi se o milionskim štetama”.

Lokalne i kantonalne vlasti kažu kako je potrebna brza reakcija državnih vlasti, jer se u ovoj teško oštećenoj zgradi svakodnevno osjete novi potresi. Upravo iz tog razloga, nadležni u Unsko-sanskom kantonu strahuju i od novih oštećenja ali i za sigurnost uposlenika i pacijenata.

Video možete pogledati i OVDJE