OHR o američkim sankcijama: Podržavamo domaće i međunarodne napore u borbi protiv korupcije

.
Nakon što je američki State Department danas donio odluku kojom je na crnu listu stavio Dragana Stankovića, Osmana Mehmedagića i Edina Gačanina, takav potez komentirali su iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

 

SAD su na crnu listu stavile Stankovića u svojstvu direktora Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske zbog ometanja ili prijetnje implemtacije Dejtona jer je spornim Zakonom o imovini RS-a došlo do uzurpiranje državne vlasti i državne imovine.

Bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić danas je stavljen na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država jer se tereti da je koristio H Telecom za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bh. političara koji nisu bili povezani sa Strankom demokratske akcije (SDA).

Također, na crnoj listi se od danas nalazi i Edin Gačanin za kojega je napisano da je trgovac narkoticima na Balkanu.

"OHR podržava sve domaće i međunarodne napore u borbi protiv kriminala i korupcije, kao i jačanju vladavine prava", komentar je Ureda visokog predstavnika na sankcije SAD-a.

Također ističu kako je vladavina prava u svim segmentima društva ključna za razvoj i izgradnju prosperitetne budućnosti.