OHR osudio formiranje komisija za Srebrenicu i Sarajevo

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini osudio je formiranje novih komisija za istraživanje ratnih dešavanja u Srebrenici i Sarajevu.

"OHR podsjeća da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira još u decembru 2018. osudio odbacivanje izvještaja Republike Srpske o Srebrenici iz 2004. godine od strane Narodne skupštine RS i formiranje novih komisija za istraživanje ratnih dešavanja u Srebrenici i Sarajevu. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je također ponovio da su međunarodni i nacionalni sudovi dešavanja u Srebrenici između 10. i 19. jula 1995. decidirano okarakterizirali kao genocid", naveli su za N1 iz OHR-a.

Vlada bh. entiteta Republika Srpska jučer je donijela odluku o formiranju komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu i za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godina. 

Članovi Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine su Rafel Izraeli, predsjedavajući, te članovi profesor Volter Manušek iz Austrije, profesor Lorens Almarfrens iz SAD-a, Darko Tanasković iz Srbije, Đuzepe Zakarija, pukovnik Viktor Bezučenko iz Rusije i pukovnik Patrih Bario iz Francuske - odlučila je Vlada Republike Srpske (RS).

Pojedine osobe su članovi obje komisije.

Kako je saopćeno, osim izraelskog profesora Gideona Grajfa, u Komisiji za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godina su Adenrelo Šinaba iz Nigerije, profesor Јuki Oso iz Јapana, Rodžer Bajat iz Australije, Zeng Јi iz Kine, stručnjak za medije Đuzepe Zakarija iz Italije, pravnik Markus Golbarh iz Njemačke, te profeor Larens Almarfrens iz SAD i redovna profesorica na Medicinskom fakultetu u Beogradu i šefica Forenzičke laboratorije Marija Đurić iz Srbije.