OHR: Pismo tri bivša visoka predstavnika o BiH, Kosovu i Srbiji treba shvatiti ozbiljno

S obzirom na ogromno iskustvo i znanje koje tri bivša visoka predstavnika Paddy Ashdown, Carl Bidlt i Christian Schwarz Schilling imaju o vanjskoj politici i Balkanu, njihovo mišljenje treba shvatiti veoma ozbiljno, rečeno je za Klix.ba iz ureda aktuelnog visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.

Podsjetimo, bivši visoki predstavnici u BiH poslali su u srijedu otvoreno pismo visokoj predstavnici EU Federici Mogherini i ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU, u kojem ih pozivaju da napuste planove vezane za trgovinu teritorija između Srbije i Kosova.

U pismu izražavaju duboku zabrinutost zbog izjava nekih zvaničnika EU da bi bili spremni da podrže sporazum između predsjednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hashima Thacija koji uključuje prijenos teritorija između Srbije i Kosova putem tzv. granice korekcije.

Njih trojica su izrazili bojazan da promjene granica u regionu poput ovih neće riješiti podjele na Balkanu, već će ih produbiti.

U svom pismu Paddy Ashdown, Carl Bildt i Christian Schwarz-Schilling navode:

"Znamo Bosnu i Hercegovinu dovoljno dobro pa smatramo da bi ovakav jedan čin ohrabrio i potaknuo one koje žele raspad BiH, a koji se već pozivaju na povratak na status quo u Dejtonu, rušeći sve ono što smo mi i naši bosanski partneri radili više od dvije decenije", naveli su bivši visoki predstavnici u BiH, dodajući da će to biti poticaj svim nacionalističkim političarima da krenu u destabilizaciju zemalja u regionu, naveli su njih trojica.

Izvor: