Ohrabrujuće poruke iz Brisela: BiH će imati aktiviran MAP

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je danas sastanak ministara vanjskih poslova članica NATO-a u srijedu, poručivši da će na dnevnom redu biti Godišnji nacionalni program za BiH.

"Razgovarat ćemo o daljnjem razvoju veza s Bosnom i Hercegovinom i očekujem da će ministri potvrditi spremnost NATO-a da prihvati prvi bosanski Nacionalni godišnji program. Ovo je veoma važan alat koji može pomoći zemlji da nastavi rad na važnim političkim, ekonomskim i odbrambenim reformama. Sada je na Bosni i Hercegovini da prihvati ovu šansu koju im dajemo", kazao je Stoltenberg.

Zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić rekao je za Klix.ba kako poruke iz Brisela govore da će BiH imati aktiviran MAP, što je vrlo ohrabrujuće. 

"To je priznanje BiH, Ministarstvu odbrane BiH, Oružanim snagama BiH i Predsjedništvu BiH za sve ono što su proteklih godina radili u smislu ispunjavanja uslova za aktivaciju MAP-a. Aktivacija se i vrši tim prvim godišnjim programom", kazao je Jusić. 

Na pitanje koliko je aktivacija MAP-a sigurno, Jusić je odgovorio da su se okolnosti poklopile i da je to prilično izvjesno. 

"Mi smo uradili stvari koje su bile dodatno postavljene, počevši od Pregleda odbrane i implementacije prve faze plana pregleda odbrane koja je u potpunosti završena. Postoje odluke nadležnih organa i u tom pogledu mislim da je to poprilično sigurno", rekao je Jusić. 

Ovim povodom kontaktirali smo zamjenika ministrice odbrane BiH Borisa Jerinića koji nam je rekao kako on ne može dati odgovor na pitanja šta znači Stoltenbergova izjava, ali da je definitivno BiH djelimično ispunila napredak koji je tražen. 

"Vjerovatno se i politika NATO zemalja u ovom trenutku mijenja. Mislim da je o tome bilo govora i prije godinu. Napredak koji je napravljen, napravljen je i prije godinu. Šta je odluka da se sada požuri, to nije pitanje za BiH", rekao je Jerinić.