Okerić komentarisao optužbe da je podijelio 200 hiljada KM organizacijama bliskim NiP-u

.
Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić kazao je na današnjoj konferenciji za medije da će podići tužbe protiv "svih klevetnika u ovoj političkoj hajci", a povodom dodjele sredstava za održivi povratak u RS iz budžeta KS za 2023. godinu.

 

Okerić se našao na udaru kritika opozicije (SDA, DF i Stranke za BiH) da je 200.000 KM budžetskog novca podijelio organizacijama čiji su osnivači njegove stranačke kolege.

Na početku konferencije kazao je da on kao predsjedavajući Skupštine nije dodjeljivao sredstva po javnom pozivu.

"Predsjedavajući Skupštine KS po važećoj uredbi nije takozvani davalac sredstava već kabinet koji je samostalan i ima svojstvo pravnog lica - ima svog šefa, komisiju i proceduru. Potpisuje ugovor s onima koji su aplicirali, odnosno s onima koji su dobili sredstva. S obzirom da je ova hajka personalizirana i da je jedno ime stavljeno u fokus, želim pojasniti proceduru podjele javnih sredstava onako kako je to zakonom propisano.

Po važećoj uredbi po kojoj se dodjeljuju sredstva, davalac je Kabinet predsjedavajućeg a ne predsjedavajući Skupštine KS. Šta to znači? Znači da kabinet ima svojstvo pravnog lica i to pravno lice formira Komisiju za dodjelu sredstava. Tu Komisiju ne čine nikakvi stranački članovi već državni službenici koji su danas jako demotivisani da uopšte učestvuju u procesima u kojima učestvuju. Javnost treba znati da u javnim pozivima u Komisijama učestvuju državni službenici, a ne članovi stranaka. Isti oni potpisuju izjavu o sukobu interesa. Tako želim demantovati laži koje su iznešene o članovima komisije koji su na bilo koji način mogli zloupotrijebiti svoje članstvo.

Komisija ima vrlo preciznu proceduru dodjele sredstava, od onih udruženja koja su ispunila uslove do onih koja nisu ispunila uslove. Sve se to javno objavi na stranici Kantona. Nakon toga obavijeste se udruženja koja su dobila sredstva i potpišu ugovor s davaocem sredstava. Cijeli proces radi Komisija. Predsjedavajući samo prisustvuje svečanom uručenju ugovora gdje imam priliku kao predstavnik KS da napomenem korisnike sredstava da transparentno implementiraju sredstva i da će za svaku marku morati prikazati račune", rekao je Okerić.

Osvrnuo se na to da su sredstva dobila NiP-ova udruženja kazavši kako to nije istina, već da su sredstva dobili oni koji su javnim pozivom ispunili uslove.

"Jedan od eliminatornih uslova je bio da ukoliko su aplicirali prošle godine opravdaju ta sredstva. Imamo četiri udruženja koja su aplicirala 2022. godine. Uslov je bio da prvo opravdaju sredstva iz te godine pa da im se onda razmatra dokumentacija koju su dostavili za javni poziv ove godine.

Ne postoje NiP-ova udruženja u RS-u, kao što ne smatram da su udruženja u RS čiji su osnivači rukovodioci i aktivisti SDA ili neke druge stranke SDA-ova udruženja, a koja su također prošla na ovom javnom pozivu. Unaprijed želim da se izvinim udruženjima koje nažalost moram spomenuti na današnjoj press konferenciji. Ali, sad ću morati zbog istine i objektivnog izvještavanja navesti njihova imena jer su članovi tih udruženja i članovi političkih organizacija.

Oni koji već nekoliko dana vode ovu hajku prešućuju da su ista sredstva dobila i udruženja - Moja adresa Srebrenica i Naše sjećanje čiji su osnivači i rukovodioci visokopozicionirani funkcioneri i pripadnici SDA u svojim gradovima. Udruženja "Reditus" i Udruženje žene Podrinja "Podrinjka" koje također predvode lokalni čelnici stranaka. Osnivač Udruženja "Moja Srebrenica" je Alija Tabaković, predsjednik SDA Srebrenica, a predsjednik Udruženja Nermin Alivuković. Interesantno je da ovi huškački napadi nisu kazali istinu da ovaj javni poziv nema nikakve veze ko je član koje partije i ko je član kojeg udruženja već isključivo oni koji su ispunili uslove na javnom pozivu.

Zatim, ko je osnivač Udruženja porodica i prijatelja nestalih Bošnjaka 'Naše sjećanje'? Hiba Ramić iz SDA. Udruženje "Podrinjka" vodi Mevlida Mehanović koja je bila nosilac liste Naše stranke za Srebrenicu, a jedan od osnivača "Reditus" je gospodin Safet Golić, SDP-ov odbornik u Skupštini Opštine Bratunac", kazao je Okerić.

Foto: Facebook