Službeni podaci Uprave policije USK: Oko 200 migranata iz centra Vučjak dobrovoljno napustilo USK

Migranata je uočljivo manje na ulicama Bihaća otkako je prije nekoliko dana pokrenuta akcija njihovog izmještanja iz gradskog područja, gdje su boravili u nelegalnom smještaju, na lokalitet Vučjak, gdje je organizovan privremeni prihvatni centar.

Pomenute aktivnosti provode pripadnici Kantonalne uprave inspekcije USK u saradnji s policijom, a dosad je otkriveno preko 400 migranata i prebačeno na Vučjak. U policiji kažu da je ova akcija, kako izgleda, pokolebala migrante i da ih u posljednjih nekoliko dana stiže manje na područje Unsko-sanskog kantona.

U proteklom periodu samo ih je talgo vozom dolazilo oko 150 dnevno, a sada se taj broj smanjio za tri puta. Također, oko 200 migranata iz centra Vučjak dobrovoljno je napustilo Unsko-sanski kanton jer su bili nezadovoljni uslovima boravka”, kaže portparol policije USK Ale Šiljdedić.

U Inspekciji navode kako se kontrola nelegalnih smještaja za migrante nastavlja i da se vlasnicima objekata izriču novčane kazne od 300 do 2.000 maraka.

Alagić je istakao kako će se, čim se završe aktivnosti na području Bihaća, inspektori uputiti u Veliku Kladušu, gdje je situacija također teška.

U međuvremenu, migranti koji su smješteni na lokalitetu Vučjak kažu da borave u veoma teškim uslovima i da im policija ne dopušta da napuštaju centar. Ističu da su higijenski uslovi teški te se pl*še mogućeg iz***nja za**za. To brine i direktoricu Doma zdravlja u Bihaću Jasminku Ljubijankić, koja kaže da novi prihvatni centar za migrante sa sobom donosi i niz novih problema. Ministarstvo zdravstva od samog početka upozorava da je to apsolutno neprihvatljiva lokacija s higijensko-epidemiološkog stanovišta.

Sekretar Crvenog krsta Bihaća Selam Midžić kaže da na Vučjaku trenutno boravi između 650 i 700 migranata i da taj broj raste kako se dovoze nove grupe iz Bihaća.

Izvor: