Oko 400 migranata iz BiH krenulo prema Hrvatskoj

Kaže da se na poljima kroz koja su migranti prošli već vide utabane staze.

Kao što se i očekivalo topliji dani će biti pogodni da sve više migranata koji se nalaze u BiH krenu preko Hrvatske prema Zapadu. Njemački fotograf York Wegerhoff je u Bihaću već primjetio grupe koje su krenule na put.

Nekoliko manjih i većih grupa se okupilo u Bihaću i u subotu oko podne je krenulo u brda preko kojih, po svemu sudeći, planiraju doći do hrvatske granice.” Ovim riječima se u redakciju Deutsche Wellea iz Bihaća javio njemački fotograf York Wegerhoff.

Prema njegovoj procjeni u blizini granice BiH i Hrvatske već se nalazi oko 400 migranata. On kaže da se na poljima kroz koja su migranti prošli već vide utabane staze.

“Na putu do šuma prave kraće pauze i nastavljaju svoj put. Topli proljetni dani su podstakli migrante da nastave svoj put prema Zapadu”, piše Wegerhoff.

Razgovarao je sa stanovnicima Bihaća koji su mu rekli da su im “sa zvanične strane rekli da se pripreme za još više izbjeglica”. Inače, kaže Wegerhoff, u gradu je vidan broj migranata.

Ovaj njemački fotograf je bio i u Velikoj Kladuši u kojoj je, kako kaže, “trenutno mirno i nema ni traga onom što se moglo vidjeti prije nekoliko mjeseci”.

O mogućnosti da će dolaskom proljeća u BiH, a po svemu sudeći u pravcu Zapada krenuti već broj migranata preko Balkanske rute je nedavno pisao i austrijski list Standard.

“Migranti, koji iz Grčke žele stići u pravcu sjevera, tada mogu lako preći preko planina jer se ne moraju boriti protiv višemetarskog snijega”, pisao je ovaj list.

“Bosanskohercegovačke vlast očekuju sada ponovo porast ilegalnih prelazaka granice. Između 1. januara i 10. marta je, prema navodima UNHCR-a, u zemlju stiglo 2366 izbjeglica. S obzirom na broj dolazaka u prva dva mjeseca 2019. godine možemo ipak poći od toga da će se rastući trend nastaviti”, rekao je Neven Crvenković iz UNCHR-a za Standard.

Bh. vlasti su zabrinute jer Grčka planira prebaciti 6000 podnositelja zahtjeva za azil sa otoka na kopneni dio zemlje. Jer to znači da bi ti azilanti mogli krenuti u pravcu sjevera. 2018. godine je više od 23 000 izbjeglica sa otoka prebačeno na kopneni dio zemlje – prihvatni centri na otocima su prepunjeni, a uvjeti koji tamo vladaju su strašni. Onaj ko boravi na kopnenom dijelu zemlju može pokušati krenuti „Bosanskom rutom”.

U posljednjem izvještaju UNHCR-a se stoga navodi: „Zbog toga su hitno potrebne mjere kako bi se bilo pripremljeno za takav scenario”. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je pokrenuo alarm. „Postoje informacije, da je u Grčkoj na putu oko 70 000 izbjeglica, koje imaju želju i namjeru stiću u srednju Evropu”, upozorio je on navodeći da je to ozbiljan problem”, piše Standard.