Oko 70 miliona KM iz OdRaza moglo bi završiti za krpljenje budžetskih rupa, umjesto u privredi

Home

Oko 70 miliona KM iz OdRaza moglo bi završiti za krpljenje budžetskih rupa, umjesto u privredi


Federalna vlada će na sjednici do kraja sedmice odlučiti ko će naslijediti Revolving fond bivše Vladine Fondacije za održivi razvoj (OdRaz), koji će u ovoj godini narasti na blizu 70 miliona KM.

HDZ BiH je prvobitno tražio da se novac iz Fonda dodijeli na upravljanje njima, odnosno prijedlog ove stranke bio je da Fondom upravlja Federalno ministarstvo finansija na čijem čelu je ministrica iz ove stranke Jelka Milićević.

Dio ministara iz drugih stranaka predložu da novcem Fonda upravlja Union banka, koja je u vlasništvu Federacije BiH, te da Fond ponovo služi za razvoj malih i srednjih preduzeća, na način da dodjeljuje povoljne kredite malim privrednicima, zbog čega je konačno Fond i osnovan.

Prema saznanjima Patrije nije postignut politički dogovor ni za jedan od ovih prijedloga, pa bi novac mogao biti uplaćen u budžet Federacije.

"Nije dobro rješenje da se novac uplati u budžet, jer će se onda novac potrošiti na krpljenje budžetskih rupa, kao što nije dobra ideja da višemilionskim Fondom upravlja bilo koje ministarstvo. Najbolje bi bilo da se Fond da na upravljanje Union banci, te da se ovih 70-ak miliona KM ponovo koristi za razvoj malih i srednjih preduzeća" ,kaže izvor Patrije iz Vlade.

OdRaz je bila važna fondacija Vlade Federacije BiH. Osnovana je 2001. godine. Služila je za implementaciju projekata po općinama širom FBiH, a koje je finansirala Svjetska banka i druge međunarodne institucije. Najčešće se radilo o povoljnom kreditiranju infrastrukturalnih projekata, važnim za cijelu lokalnu zajednicu, te o povoljnom kreditiranju malih i srednjih preduzeća.

Od dolaska Vinka Jakića na čelo OdRaza 2013. godine Fondacija se počela urušavati, a brojni projekti su stopirani ili skroz obustavljeni. Sumnja se da je Jakić kao direktor Fondacije napravio niz krivičnih djela, zloupotrijebio službeni položaj, što je na koncu dovelo do urušavanja Fondacije.

Vlada je OdRaz ugasila krajem aprila. Ostalo je još samo nejasno ko će naslijediti OdRazov višemilionski Fond, piše NAP.

 

(Izvor:nap.ba)

Tagovi
Objavio: Wed, 17/05/2017 - 10:17

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top