Kod Mostara okončana prva faza uklanjanja avionske bombe od 238 kilograma

Avionska bomba AN M64A1 pronađena u nedjelju u Urbanovom, naselju pored Jasenice, južno od Mostara, akcijom Federalne uprave civilne zaštite uspješno je izvađena i natovarena na prikolicu, a rano ujutru bit će transportovana na lokaciju za uništavanje.

Bomba je pronađena poslije odrona, na mjestu gdje se vrši eksploatacija i separacija šljunka nakon što je skupa sa materijalom koji se odronuo pala sa visine od oko četiri metra.

Image

Iz Civilne zaštite su kazali da se radi se o neeksplodiranoj avionskoj bombi AN M64A1, opšte namjene i američke konstrukcije iz perioda Drugog svjetskog rata. Njena bruto masa je 238 kilograma, a eksplozivno punjenje teško je 121 kilograma. Prilikom procjene stanja bombe na licu mjesta pronađena je aktiv-pasiv žica što može indicirati da upaljači nisu armirani. Prednji upaljač je deformisan, a na zadnjem je vidljiv lom armirajuće lule", stoji u saopćenju. 

Zapadno od mjesta pronalaska bombe na udaljenosti od 200 metara nalaze se regionalni put i individualni stambeni objekti. Na udaljenosti od 300 metara južno su individualni stambeni objekti, a oko 550 metara istočno bivši heliodrom.

Image

Nakon pripremnih radnji koji su uključivali osiguravanje terena bomba je danas izvučena na površinu te utovarena na kampion, a sutra joj predstoji transport na lokaciju predviđenu za uništavanje. 

Transport bombe počet će u četvrtak pet sati i kretat će se rutom: Jasenica - most Blaževića - magistralni put M17 - Bijela. 

Image

Dužina rute transporta javnim saobraćajnicama je 30 kilometara, a predviđeno je da transport bude završen za sat vremena. 

U slučaju vremenskih neprilika moguće je da transport bude odgođen.