Džonson: Okončati Brexit da bi Velika Britanije osjetila talas investicija

Fokusirati na prioritete stanovništva

Boris Džonson (Johnson) zatražio je završetak procesa Brexita te je poručio da će napuštanje EU obnoviti povjerenje kompanija i glasača, prenosi avaz.ba.

- Nakon okončanja Brexita vidjet ćemo talas investicija u Velikoj Britaniji. Završite Brexit i onda se možemo fokusirati na prioritete britanskog stanovništva – naglašava Džonson.

Britanski političar obećao je da će u slučaju pobjede na izborima uvesti smanjenje poreza u vrijednosti od 53 miliona KM kao i povećanje potrošnje. Podsjećamo, da Britaniju očekuju izbori 12. decembra, a Džonson je jedan od kandidata.

- Posljedice planova za porez i potrošnju na svakodnevni vladin tekući budžet biti će blizu nule u periodu između 2020. i 2024. godine – kazali su iz Konzervativne stranke.

Najskuplja mjera smanjenja poreza je podizanje praga za plaćanje doprinosa za socijalno osiguranje, što je Džonson najavio prošle sedmice, dok će dio dodatne potrošnje pasti na sektor zdravstva.

Sadžid Džavid (Sajid Javid), ministar Velike Britanije, osvrnuo se na ekonomsko stanje u državi.

- Nećemo se kockati novcem poreskih obveznika ili ekonomskom budućnosti ove zemlje. Zato smo postavili jasna pravila koja će zaduživanje i dug držati pod kontrolom – rekao je Džavid.

Također, ministar se osvrnuo i na planove i ideološke eksperimente Laburista te ih ocijenio kao nesmotrene.

Konzervativci planiraju da tokom naredne četiri godine povećaju svakodnevnu potrošnju za nešto više od 22 milijarde KM, što je neznatono u odnosu na plan laburista koji predviđaju porast potrošnje do 189 milijardi KM