Okreće li Dačić leđa Vučiću ili tabloidi zbog bojkota prave od SPS-a opoziciju

Naslovne strane gotovo svih prorežimskih tabloida proteklih dana upozoravale su na jedno - predsjednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić ponovo je meta napada, ovog puta i iz redova koalicije. Prema tim navodima prvi čovjek socijalista Ivica Dačić sa opozicionim liderima priprema urotu protiv Vučića. Analitičari međutim smatraju da nije riječ o ozbiljnom razmimoilaženju političkih saradnika, te da je ponavljanje saradnje svakako opcija.

Od uvođenja višestranačija, a sa izuzetkom perioda od 2001. do 2004, Socijalistička partija Srbije konstantno je u vlasti, makar i kao koalicioni partner. Da nije gadljiv na sporazume lider SPS-a Ivica Dačić pokazao 2012. godine, u noći kada se iščekivalo ko će izaći kao pobjednik - Boris Tadić ili Tomislav Nikolić.

"Da budem iskren, možda se u Srbiji ne zna ko će biti predsednik, ali mislim da se dobro zna ko će biti premijer", rekao je tada Dačić.

Da li zbog takvih političkih izjava ili nečeg drugog, svi tabloidi naklonjeni režimu složili su se - Dačić za predstojeće izbore sa Sergejem Trifunovićem Vučiću priprema scenario: "Zar i ti, sine Brute?".

 

Teoriju je dodatno začinio lider Pokreta slobodnih građana.

"Ja sam, u zadnjem razgovoru sa Ivicom Dačićem, pošto ima običaj da me zove zbog svega i svačega, obično kad ga ja ili Branislav Trifunović ispljujemo na televiziji: 'Pa što, mi smo drugari'... Ja mu kažem: 'Dačiću, tvoja partija se zove Socijalistička partija, to je još nisam bio ušao u politiku, to je pre godinu i po dana, kažem, tvoja partija se zove Socijalistička partija Srbije, dakle levica. Ja sam sam za levicu Srbije učinio više nego ti i tvoja partija poslednjih 25 godina'", naveo je Trifunović u emisiji "360 stepeni" TV N1.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da na političkoj sceni često postoji korespondencija medija sa političkim strankama i da je u tom kontekstu najnormalnije da deo njih bliži SNS-u zastupa stav sa određenom namjenom.

"Na primer, da pokaže SPS-u da je mlađi partner, da mora da bude na liniji većeg partnera, da u nekom novom dogovoru oko Vlade mora da prihvati ono što mu se ponudi. Naravno, i SPS ima svoje manevre, vezano za zastupanje određenih tačaka programa, promociju određenih pitanja, sve to smo gledali ranije i gledaćemo u budućnosti", očekuje Anđelković.

Na cijelu priču treba gledati iz ugla političke taktike SNS-a, a manje kao na nesporazum dvije partije, smatra izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar.

Dodaje, s obzirom na predstojeći bojkot, naprednjaci osim o kampanji moraju da razmišljaju i o širem izbornom okruženju.

"Više im odgovara neka vrsta narativa o SPS-u kao nekoj vrsti opozicione stranke kako bi takvo okruženje, koje će biti lišeno velikog broja opozicionih stranaka dalo sliku da postoji neka vrsta političke dinamike jer je najveća opasnost bojkota za Srpsku naprednu stranku, parlament bez bilo kakve opozicije", ističe Klačar.

Kaže i da se čini da ni SNS-u, ni SPS-u ne odgovara da dođe do ozbiljnih političkih sukoba nakon izbora koji dolaze, dok Anđelković poručuje da je kod postizbornih koalcija sve moguće. Oba sagovornika saglasna su - ponavljanje koalicije ne treba isključiti.