Okupacioni terapeut Japić Fatima: Šta je to zapravo okupaciona terapija?

Okupaciona terapija je dio rehabilitacionog programa koji obuhvata sve manuelne, kreativne, edukativne, socijalne, rekreativne i ostale akstivnosti s ciljem da se kod korisnika usluga postigne određena fizička funkcija ili željeni mentalni stav tj. profesija koja se bavi promocijom zdravlja i blagostanja kroz okupacije.

Okupaciona terapija je zdravstvena struka, čiju djelatnost izvode okupacioni terapeuti.

Okupaciona terapija je dio rehabilitacionog programa koji obuhvata sve manuelne, kreativne, edukativne, socijalne, rekreativne i ostale aktivnosti s ciljem da se kod korisnika usluga postigne određena fizička funkcija ili željeni mentalni stav tj. profesija koja se bavi promocijom zdravlja i blagostanja kroz okupacije.

Okupaciona terapija je zdravstvena disciplina koja se bavi ljudima koji su fizički ili mentalno oštećeni, onesposobljeni ili hendikepirani, bilo trenutno ili trajno.

Okupacioni terapeuti uključuju korisnika u aktivnost dizajniranu s ciljem promocije povratka i korištenja mogućeg maksimuma preostale funckije, kako bi se pomoglo ljudima da odgovore na zahtjeve njihovog posla, ličnog i kućnog okruženja, te da učestvuju u životu sa što punijim smislom.

Šta su okupacije?

Okupacija je važna odrednica zdravlja i blagostanja, daju smisao životu, uključuju sve što mi radimo, razvijaju se i mijenjaju tokom života.

Okupacije su smislene aktivnosti koje uključuju sve što mi radimo.

Samozbrinjavanje podrazumijeva da vodimo brigu o sebi (kupanje,pranje zuba,lična higijena..)

Produktivnost su okupacije plaćene ili neplaćene, koje doprinose razvoju, kako pojedinca tako i društva (profesionalne obaveze, briga o djeci, održavanje kućanstva...)

Slobodno vrijeme/igra su aktivnosti koje pojedincu pružaju zadovoljstvo i ispunjenje (čitanje, pletenje, šetnja, druženje, gledanje TV-a..)

Okupacioni terapeuti omogućuju svojim korisnicima da istražuju, postižu i održavaju ravnotežu svojim dnevnim aktivnostima u skladu sa vlastitim izborom i potrebama.

Kada se osoba bavi aktivnošću koja joj je lično smišljena, njene vještine i sposobnosti se poboljšavaju i na taj način omogućuju veću samostalnost u vlastitoj okolini.

 

Okupacioni terapeut Japić Fatima, zaposlena u Centru za mentalno zdravlje u Domu zdravlja Cazin.