Olakšanje za zemlje koje nisu u Evropskoj uniji: Ovo će vas zanimati ako želite posao u Njemačkoj

Novi zakon o useljavanju stručne radne snage u Njemačkoj, koji će se početi primjenjivati od 1. marta 2020. godine, olakšat će zaposlenje građanima koji dolaze iz zemalja koje nisu članice Evropske unije.

Oni će moći doći do posla u Njemačkoj pod istim uvjetima kao i njeni građani, za ona zanimanja koja su označena deficitarnim. Novi zakon uvodi nekoliko novina koje će olakšati zaposlenje u toj zemlji, a jedna od njih je da će zahtjevi za izdavanje vize stručne radne snage ubuduće biti obrađivani po ubrzanom postupku, prenosi Avaz.ba.

Ovim će se zakonom ukinuti ispit prednosti, što podrazumijeva da se prije svakog zapošljavanja stručnjaka iz treće zemlje zaposli domaći ili evropski kadar. Time će već za pola godine građanima zapadnog Balkana biti olakšano zapošljavanje u Njemačkoj.  

S obzirom na nisku stopu nezaposlenosti, rezidencijalni test rada više neće biti potreban za kvalificirana zanimanja, ali će se i dalje primjenjivati za pristup profesionalnoj obuci.  

Između ostalog, ovim zakonom bit će omogućeno useljavanje kvalificirane stručne radne snage. Znači da će kvalificirani profesionalci obuhvatati univerzitetske studente, kao i osobe sa stručnom spremom.

Kvalificirani profesionalci zapravo će moći obavljati zanimanje za koje su kvalificirani.