Olimpijsko Sarajevo pod snježnim pokrivačem: Na današnji dan otvorene ZOI '84

Na današnji dan, prije 35 godina, grad Sarajevo bio je domaćin 14. po redu Zimskih Olimpijskih igara.

To je bilo prvi put da su se Zimske olimpijske igre organizovale u nekoj od komunističkih država.

Svečana ceremonija otvaranja održala se na stadionu "Koševo", a slike olimpijskoga grada obišle su cijeli svijet. Olimpijski plamen upalila je Sanda Dubravčić, hrvatska takmičarka u umjetnom klizanju tačno u 15:44 čime su zvanično i otvorene ZOI.

Pripreme za ZOI koje su trajale godinama, pored dobro organizovanih igara, kao rezultat imaju i izgrađene saobraćajnice, hotelske komplekse kako na planinama tako i u gradu, sportske centre Skenderija i Zetra, žičare, ski liftove i dr.

Ukupno je prodano 250.000 ulaznica, a TV-prijenos iz snježnog Sarajeva pratile su 2 milijarde ljudi.

Na olimpijskim igrama koje su održane po prvi put u Jugoslaviji učestvovali su sportisti iz 49 država, što je bio do tada rekordan broj u historiji olimpijskih igara.

Da će glavni grad naše države biti domaćin igara objavljeno je 18. maja 1978. godine nakon sjednice Međunarodnog olimpijskog komiteta u Atini.

Pored Sarajeva, gradovi koji su ušli u uži krug za izbor grada domaćina bili su Sapporo (Japan) i Goteborg (Švedska).Sarajevo je osvojilo najviše glasova u oba kruga.

Domaćini igara bile su olimpijske ljepotice Jahorina, Igman, Bjelašnica, Trebević kao i okolni planinski masivi na području grada Sarajeva. Na Igrama su u 6 sportova nastupila 1272 takmičara.

Sve igre protekle su u fer i prijateljskoj atmosferi.

Za organizaciju ZOI potrošeno je oko 150 miliona dolara, a po  nekim procjenama kompletna zarada iznosila je oko 12 miliona dolara.

 

Zvanična maskota ZOI '84 bio je Vučko.

Mali vuk, koga je dizajnirao slovenski dizajner i ilustrator Jože Trobec bio je odabran za maskotu ZOI 1984. godine, a konačna odluka pripala je jugoslavenskim čitateljima tadašnjih dnevnih novina.

ZOI '84 zvanično su zatvorene 19. februara gdje su se Sarajevo i tadašnja Jugoslavija pozdravili sa svim sportistima, zvaničnicima i ostalim posjetiteljima na ceremoniji zatvaranja u Zetra uz taktove stihova pjesme Duška Trifunovića "Lijepo je bilo u Sarajevu, do viđenja u Kalgariju".

Predsjednik MOK-a Huan Antonio Samaran čije ime danas nosi dvorana Zetra, rekao je tada "Doviđenja drago Sarajevo" i potvrdio javno da su to bile najbolje organizovane igre ikada.

Olimpijski muzej


Na isti dan otvaranja ZOI '84 godine u ambijentu Mandića vile otvoren je i Olimpijski muzej. Zgrada ovog muzeja nažalost je devastirana tokom granatiranja Sarajeva u ratnom periodu od 1992-1994. godine. Ponovno otvaranje ove vrlo značajne institucije desilo se na 20. godišnjicu održavanja ZOI '84. u prostorijama Olimpijskog komiteta BiH u Zetri.