Ombudsmeni za ljudska prava BiH prate istragu u slučaju "Dragičević"

Iz Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine danas su potvrdili da, shodno svojim nadležnostima, nastavljaju s praćenjem krivičnih postupaka, koje povodom tragičnog događaja stradanja banjalučkog mladića Davida Dragičevića vodi Okružno javno tužilaštvo Banja Luka.

Podsjećaju da su u tom smislu u oktobru ostvareni posjeta i razgovor ombudsmena Bosne i Hercegovine Ljubinka Mitrovića s glavnim tužiocem Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka o konkretnom predmetu i o daljnjim mjerama koje će to tužilaštvo poduzimati. 

U saopćenju dodaju da je u maju, po službenoj dužnosti, registriran predmet povodom tragične smrti Davida Dragičevića iz Banje Luke te da je samo nekoliko dana nakon toga Mitrović sa saradnicima primio na razgovor njegovog oca Davora Dragičevića.

- Od dana otvaranja navedenog predmeta ombudsmeni, u skladu sa nadležnostima utvrđenim odredbama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine i Pravilima postupka Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, razmatraju sve mogućnosti koje im stoje na raspolaganju i provode svoje aktivnosti sa samo jednim ciljem da bi se u konkretnom slučaju utvrdile sve pravno relevantne činjenice i okolnosti ovog tragičnog događaja - navodi se u saopćenju.

Također, podsjećaju koje su sve aktivnosti tim povodom dosad poduzeli. 

- Ombudsmeni BiH, roditelji Davida Dragičevića i javnost u RS imaju pravo zahtijevati brzo i efikasno djelovanje nadležnih organa, u skladu sa pozitivnim propisima RS, jer se zaštita osnovnih prava i sloboda čovjeka i građanina i drugih osnovnih individualnih i općih vrijednosti ostvaruje određivanjem koja djela predstavljaju krivična djela, propisivanjem kazni i drugih krivičnih sankcija za ta djela i izricanjem tih sankcija učiniocima krivičnih djela u zakonom utvrđenom postupku. Dakle, ombudsmeni su, shodno svom mandatu određenim zakonom, isključivo insistirali na primjeni Zakona o krivičnom postupku RS - ističe se u saopćenju.