Omladinska banka Bosanska Krupa sa 33 projekta u 2020. godini najuspješnija u BiH

Jj

U bosanskokrupskom Domu kulture je održana ceremonija potpisivanja ugovora sa predstavnicima neformalnih grupamladih čiji su projekti odobreni u okviru programa „Omladinska banka“ Bosanska Krupa kojeg partnerski podržavaju Općina Bosanska Krupa i Fondacija Mozaik. U proteklom mjesecu potpisana su dvadeset dva ugovora, a jučer nakon drugog poziva još jedanaest zbog čega je Bosanska Krupa najuspješnija Omladinska banka u BiH.

Na konkurse za projekte mladih u okviru programa „Omladinska banka“ ove je godine pristiglo skoro četrdeset prijava. Nakon procesa selekcije, u prvom krugu odobrena su dvadeset dva projekta mladih, a u drugom krugu još jedanaest. Ukupna vrijednost svih projekata iznosi 47.772 od čega će 18.781 KM biti obezbijeđeno kao doprinos grupa iz zajednice, a sa 28.991 KM bit će podržani iz fonda „Omladinske banke“ Bosanska Krupa koji obezbjeđuju Općina Bosanska Krupa iz svog budžeta i Fondacija Mozaik od donatora i partnera.

„Stvari koje se urade, projekti koji su realiziraju, vidljivi su u zajednicama. To su uređeni sportski tereni, prostori za mlade, prostorije osnovnih škola. Ovo su prilike koje omogućavaju da upravo ovi članovi i članice konkretne stvari urade u lokalnoj zajednici iako je doba korone, iako su neki drugi prioriteti kod ljudi, ipak postoji inspiracija, snaga i volja, a i podrška lokalne zajednice i od partnera kao što je Fondacija Mozaik“, ističe direktor programa „Omladinska banka“ Željko Pauković.

Među odobrenim projektima u drugom krugu čiji su ciljevi unapređenje turizma, sporta, obrazovanja, općenito uslova za život mladih u Bosanskoj Krupi su: Kolač za sve; Družimo se zajedno; Povratak u srednji vijek; Spremni za takmičenje; Spriječimo ometanje nastave; Olakšajmo školske torbe; Biciklima u zdraviju budućnost; Čuvajmo zdravlje, štitimo okoliš; Odbojka? Daj pet!; Igre bez granica; Odrastanje uz igru.

„U septembru ćemo u saradnji sa Udruženjem „Rusag“ iz Prijedora održati nekoliko radionica i performansa za učenike srednjih i osnovnih škola. Na radionicama će se izrađivatisrednjovjekovne odore, pribor, oružje a na Starom gradu Pset Udruženje „Rusag“ će održati nekoliko performansa kao što su streličarski poligon, borba vitezova. Vrijednost projekta je 1.250 maraka od čega je 800 obezbijeđeno kroz Omladinsku banku, a ostalo je doprinos zajednice“, kaže Almir Ćehić, predstavnik grupe okupljene oko projekta „Povratak u srednji vijek“.

Među brojnim projektima ove godine je i „Igre bez granica“, usmjeren također na školarce.

„Zamislili smo da u dva dana okupimo srednjoškolce na prostoru Bosanske Krupe, te da ih kroz razne igraonice i radionice zbližimo i pobliže im objasnimo aktivizam i volonterizam. Prvi dan ćemo biti na Mlinčićima u Bosanskoj Otoci, a drugi dan na Zelenim otocima gdje ćemo imati završnu zabavu uz karaoke show. Vrijednost projekta je 1.000 maraka od čega smo 600 dobili uz pomoć Omladinske banke“, objašnjava članica grupe Amila Šertović.

Bosanskokrupski omladinci su u proteklih sedam godina realizirali 96 projekata vrijednosti skoro 300 hiljada maraka. Općina Bosanska Krupa je od tog iznosa iz budžeta izdvojila više od 88 hiljada, Fondacija Mozaik preko 60 hiljada, dok su doprinosi neformalnih grupa vrijedni više od 140 hiljada maraka.