Onomatobleja Show u Velikoj Kladuši: Humorom i satirom protiv predrasuda

Koje su dobre, a koje loše osobine Bošnjaka po mišljenju Srba i Hrvata? Šta je to dobro i loše kod Srba kada Hrvati i Bošnjaci pričaju o njima ili pak, šta su mane i vrline Hrvata ako pitate one druge, treće... a gdje su Ostali?

Politička satira najbolje opisuje našu stvarnost. Satirična predstava britkog humora i živopisnih likova Onomatobleja Show uhvatila se u koštac sa stereotipima i predrasudama u našem društvu. Nakon što je s mnogo uspjeha ova predstava odigrana u čak 25 gradova BiH, konačno stiže i u Veliku Kladušu.

Onomatobleja Show je predstava uz koju se ne prestajete smijati, a u kojoj gledamo skečeve, elemente stand-up komedije i pravi 'Rap-battle'. Mostarska trojka Nikola Rončević, Omer Hodžić i Luka Marijanović  na komičan način daju odgovor kako se boriti protiv stereotipa i predrasuda, dok igraju likove čija su imena Random Lovac,  Zdena Pičeta, Đontra, MC Third Entity, MC OG ShnjakaBo i svi Ostali.

Publika u Velikoj Kladuši imat će priliku uživati u Onomatobleji, u subotu 14.12.2019. s početkom u 19:00 sati u Alternativnom Kulturnom Centru.

Ulaz je besplatan, a predstava nije primjerena mlađima od 15. godina.

Predstava i turneja nastali su pod okriljem mostarskog OKC Abrašević, u sklopu projekta BHRI.

- “Posmatrali smo našu stvarnost i pretočili je u jezik satire. Smatramo da kada neku predrasudu izdvojimo iz konteksta i kažemo je na pozornici, onda publika postaje svjesna njene apsurdnosti – tako nastaje humor Onomatobleje. Predstava sadrdži elemente stand-up komedije, skečeve, imamo čak i rap-battle. Odlučili smo da napokon riješimo pitanje ko je počeo rat, ko je pobijedio u ratu i čija je Bosna i Hercegovina, i shvatili smo da je najbolji mogući način rap-battle“ – objasnili su autori Onomatobleja Showa.

Mnogi stereotipi i predrasude nastaju u najužem krugu porodice, a razvijaju se kroz različite kanale. Dva su načina na koji možemo prevazići predrasude: razvijanjem svijesti o njima i širenjem pogleda na svijet. I jedno i drugo nudi nam Onomatobleja Show, satirična predstava koja je bojama britkog humora obilježila jesen 2019.

Image