Opasan novi TikTok trend mladih Bosanaca: Navlače i ucjenjuju pedofile kako bi.

tik tok
Sve više djece i mladih pronalazi načine da zaradi novac preko interneta. Novi, zabrinjavajući TikTok trend koji je uzeo maha kod srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini oni nazivaju “Skemanje pedofila”.

 

Izraz “Skemanje” dolazi od engleske riječi scam (prevara, muljaža) a svi znaju šta su pedofili.

Trend se raširio među djecom i mladima željnim brze i lake zarade, a koncipiran je veoma inteligentno i na način da roditelji i policija nemaju načina da počiniteljima uđu u trag.

Ovaj trend toliko je dobro sakriven da je portal Hercegovina.info do saznanja došao zahvaljujući jednom srednjoškolcu koji je objašnjavao kako njegovi vršnjaci mogu sebi priuštiti skupe stvar, a ne dolaze iz imućnih porodica. Izvor ovog portala kaže kako je pravilo da bez obzira na zaradu, roditelje i dalje pitaju novac za izlazak, simboličnih deset ili dvadeset maraka, kako ovi ne bi posumnjali.

Riječ je o prodaji tuđih golišavih fotografija i ucjenjivanju pedofila na društvenim mrežama, a oni koji se time bave nazivaju to savršenim zločinom, jer su sigurni da osobe kojima šalju slike na kojima su navodne maloljetnice i ucjenjuju ih time neće otići na policiju da bi to prijavile.

Hashtag tj. oznaka #Skemanjepedofila na Tik toku pregledan je skoro 200.000 puta.

Profili na društvenim mrežama za 10 eura djeci obećavaju brzi kurs i savjete kako biti što uspješniji u uzimanju novca tzv. pedofilima.

Novinari ovog portala uplatili su novac jednom od njih koji se predstavlja kao Ilija iz Banje Luke i prošli brzi kurs varanja seksualno ugroženih muškaraca na internetu.

Do njega su došli putem mreže TikTok, ali ih je brzo prebacio na kriptiranu aplikaciju za dopisivanje, Telegram.