Opasnost i dalje traje, požari na Rujištu i Čvrsnici još uvijek aktivni

Home

Opasnost i dalje traje, požari na Rujištu i Čvrsnici još uvijek aktivni


Na području Ruišta i dalje je aktivan šumski požar, i to na lokalitetu Orlinke (između Borove glave i Herceg vrela koji se širi prema Gluhom Porimu ) te na lokalitetu Vilinog klanca (potez Vilin klanac-Bijele vode) i na putu prema Dabića poljani.

Minirana i nepristupačna područja onemogućavaju gašenje požara sa zemlje. Trenutno nema ugroženih objekata, saopćeno je u četvrtak navečer iz Federalne uprave civilne zaštite.

Šumski požar na pojedinim djelovima na lokalitetu Čvrsnice i dalje je aktivan i  prijeti da se proširi na područje Dive Grabovice. Obzirom da se radi o miniranom i nepristupačnom terenu, jedino preostaje gašenje požara iz zraka.

U općini Ljubuški vatrogasci su danas gasili dva požara, i to na lokalitetima Šipovača i Klobuk, a u njima je gorjela trava i nisko rastinje.

U općini Posušje vatrogasci su gasili požar na lokalitetu Korita te na lokalitetu Rakitno. U požarima je, također, gorjela trava i nisko rastinje i oni su uspješno ugašeni.

Na požarištu Cerovi Doci nema bitnijih promjena, a gasitelji čuvaju rubove požarišta jer je ulazak na požarište nemoguć. Gori nisko rastinje i trava pa potencijalna šteta nije velika. Na požarištu je šest vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila.

Na planini Vitorog u općini Kupres vatreni pojas se zbog visokih temperatura i zapadnog vjetra ubrzano širi sa tendencijom ulaska u visoko kvalitetne jelove šume. Na požarištu su djelatnici Šumarije Kupres i Civilne zaštite, navodi se u saopćenju.

 

(Izvor: Radiosarajevo)

Tagovi
Objavio: Čet, 31/08/2017 - 22:23

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top