Opći izbori u BiH još nisu završeni: CIK BiH upozorava da još nije počeo izbor čelnika FBiH

Tek nakon što Parlament Federacije BiH provede postupak propisan u poglavlju 9A Izbornog zakona BiH i nakon što Centralna izborna komisija BiH objavi rezultate izbora za predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH moći će se konstatirati da su opći izbori 2018. godine završeni, ukazuje CIK BiH

Posredni izbori i to dio koji se odnosi na izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH nisu završeni, upozorila je na sjednici Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine te konstatirala da opći izbori 2018. godine nisu završeni, javlja Anadolu Agency (AA). 

"Procedura izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH propisana poglavljem 9A Izbornog zakona BiH još nije počela. Centralna izborna komisija BiH podsjeća da je članom 2.9 tačka 6. Izbornog zakona BiH propisano da Centralna izborna komisija BiH potvrđuje i ovjerava kandidatske liste i kandidate za sve nivoe neposrednih i posrednih izbora u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH", navode iz CIK-a BiH.

Istim članom zakona, naglašeno je,  propisano je da Centralna izborna komisija BiH utvrđuje i potvrđuje rezultate svih neposrednih i posrednih izbora, ovjerava da su ti izbori provedeni u skladu sa zakonom, objavljuje rezultate i izdaje uvjerenja licima koja su dobila mandat.

"Tek nakon što Parlament Federacije BiH provede postupak propisan u poglavlju 9A Izbornog zakona BiH i nakon što Centralna izborna komisija BiH objavi rezultate izbora za predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH moći će se konstatirati da su opći izbori 2018. godine završeni", ukazuje CIK BiH.  

Izvor: