Općina Bosanska Krupa DVD-u „Jezerski“ finansira troškove nabavke vatrogasnog vozila

Krupa

Općina Bosanska Krupa će Dobrovoljnom vatrogasnom društvu „Jezerski“ sa 8.400,00 KM finansirati troškove nabavke vatrogasnog vozila. Želja i namjera općinskih vlasti da se najmlađe vatrogasno društvo na području općine počne opremati i što prije postane spremno za pružanje pomoći građanima, danas je konkretizirana potpisivanjem ugovora između načelnika Armina Halitović i predsjednika DVD-a Smaila Muzaferovića.

Dobrovoljno vatrogasno društvo „Jezerski“ osnovano je krajem prošle godine jer je procjenom ugroženosti od požara i Planom zaštite od požara Općine Bosanska Krupa predviđeno da na području mjesnih zajednica Jezerski, Mahmić Selo, Pištaline, Perna i Ljusina djeluje najmanje jedna dobrovoljna vatrogasna jedinica.

Potrebe su prepoznali mještani i pokrenuli inicijativu za njeno osnivanje. Podršku su dobili od lokalnih vlasti, Profesionalne vatrogasne jedinice Bosanska Krupa, kao i već formiranih dobrovoljnih društava „Bosanska Krupa“ i „Otoka“. Podršku svih spomenutih uživaju i dalje, o čemu svjedoči i pomoć u nabavci neophodnog vatrogasnog vozila.  

U posljednjih 10 godina Općina Bosanska Krupa je u vatrogasnu mehanizaciju i opremu uložila oko 500 hiljada KM, a broj profesionalnih vatrogasaca sa 6 povećala na 12, što dovoljno govori o namjeri da se unapređuju ove strukture i povećava stepen sigurnosti prvenstveno od požara, a onda i ostalih neželjenih situacija i okolnosti.

Dobrovoljci iz Jezerskog kažu da su nakon današnjeg susretasa načelnikom Arminom Halitovićem i predsjedavajućom Općinskog vijeća Elvirom Mehić još ohrabreniji i odlučniji, da nisu sumnjali u podršku i da će prvom prilikom koja im se ukaže i stavi u zadatak opravdati svoje postojanje.