Općina Bosanska Krupa za privredu i turizam osigurala značajna financijska sredstva

asd
Kako je o ovoj temi kazao Armin Halitović, načelnik općine Bosanska Krupa, otvorena je mogućnost, ukoliko to bude potrebno, da se rebalansom budžeta poveća iznos kako bi omogućili što bolju i adekvatniju pripremu domaćeg potencijala za narednu turističku sezonu..

Općina Bosanska Krupa je u svom ovogodišnjem budžetu osigurala financijska sredstva u iznosu od 100.000 KM za poticaj privrednom razvoju i u ovoj pandemijskoj godini, posebno unapređenju turističkog sektora i stvaranju novih kapaciteta – sadržaja za goste.

Na prvom raspisanom javnom pozivu od brojnih prijavljenih, projektima su zadovoljila tek četiri subjekta koji su ostvarili pravo na poticaje, a za ostatak sredstava od 56.000 KM, raspisan je drugi javni poziv na koji se mogu javiti svi oni čije su prijave bile nepotpune. Za sadržaje u turizmu bilo je predviđeno oko 60.000 KM a za povećanje turističkih kapaciteta 40.000 KM.

Zabavni park “Zeleni otoci” na malim adama u Bosanskoj Krupi jedan je od četiri turistička subjekta koji je svojim projektom aplicirao na prvi raspisani javni poziv Općinske uprave za poticajna sredstva za podršku razvoju turizma u vrijeme pandemije u iznosu od osiguranih 100.000 KM. Oni su tako ostvarili pravo na tek 44.000 KM a zbog nepotpune dokumentacije, većina turističkih radnika će za poticajna sredstva morati ponovo aplicirati.