fbpx OPĆINA CAZIN: Neradne dane određuje Federalno ministarstvo rada i socijalne politike

OPĆINA CAZIN: Neradne dane određuje Federalno ministarstvo rada i socijalne politike

Home

OPĆINA CAZIN: Neradne dane određuje Federalno ministarstvo rada i socijalne politike


Već neko vrijeme radnicima pojedinih velikih trgovačkih centara u Cazinu,  koji  rade praznicima, iz menadžmenta njihovih preduzeća se saopštava da su taj dan obavezni raditi, a kao obrazloženje im se navodi da Općina nije donijela pravilnik prema kojem bi  rad za praznike bio zabranjen. S obzirom da se radi o potpuno netačnoj, ali i zlonamjernoj obmani, ovim putem skrećemo pažnju da je Zakon o praznicima donijelo Minsitarastvo rada i socijalne politike Federacije Bosne i Hercegovine, da isto Ministarstvo saopštava svakog praznika koji su neradni dani i da je poštivanje i provođenje Zakona o praznicima obaveza za sve.   

  Općina odnosno lokalna zajednica nema mogućnost pratiti kršenje ovog Zakona od strane trgovačkih cenatara ili drugih privrednih subjekata jer je to posao Federalne inspekcije rada.

  Ovim putem, poslodavce čiji radnici će i ovog praznika raditi, pozivamo da poštuju Zakon federalnog Ministarstva za rad i socijalnu politiku, a menadžemente pojedinih trgovačkih centara da ne obmanjuju svoje radnike i ne prebacuju odgovornost na lokalnu zajednicu koja nema nikakvu vezu niti odgovornost po pitanju njihovog rada praznicima.

 Izvor: OPĆINA CAZIN

Tagovi
Topic
Objavio: Ned, 30/04/2017 - 11:28

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top