Općina Zavidovići prodaje stanove koji su bili namijenjeni socijalno ugroženim porodicama

Na prijedlog načelnika Hašima Mujanovića, zbog atraktivne lokacije, promijenjena namjena stambeno-poslovne zgrade.

Općina Zavidovići je vlasnik 14 stanova koji su trebali biti dodijeljeni socijalno ugroženim porodicama, ali su javnim pozivom stavljeni na raspolaganje potencijalnim kupcima.   

Velika bura se ovih dana digla u Zavidovićima nakon što je Općina raspisala javni poziv za prodaju stanova u zgradi, koja je napravljena prije dvije godine, a čija je prvobitna namjena bila zbrinjavanje socijalno ugroženih građana. U pitanju je bio program „Socijalno neprofitno stanovanje u Zavidovićima“, vrijedan oko 400.000 maraka.  

Ova stambeno-poslovna zgrada u ul. Radnička izgrađena je sa suinvestitorom koji u prizemlju ima privatnu polikliniku. Ugovorom je bilo dogovoreno da suinvestitor gradi podrumske prostorije i poslovni dio zgrade, nakon čega je Općina nastavila izgradnju tri sprata.

Međutim, na prijedlog općinskog načelnika Hašima Mujanovića, na 32. sjednici Općinskog vijeća, donesena je odluka o promjeni namjene ove stambeno-poslovne zgrade, da bi u julu ove godine, također na prijedlog načelnika, isto OV donijelo i odluku o prodaji navedene nekretnine. Sredstva bi, prema obrazloženju, trebala biti namijenjena za izgradnju druge zgrade za socijalno ugrožene.

Ako se izuzme činjenica da je u pitanju atraktivna lokacija te da je u prizemlju moderna medicinska ustanova, prvi dojam je nepoznanica zašto se prodaju ovi stanovi da bi se gradila nova zgrada za socijalno ugrožene.

Međutim, kako će se, prema javnom pozivu, prodaja svih stanova vršiti u cjelini, putem javnog nadmetanja, nema mjesta nepoznanici. Početna prodajna cijena stambenog prostora odnosno svih 14 stanova je 557.931 KM plus PDV.

Uskoro će se potvrditi ili demantirati špekulacije da bi kupac kompletnog stambenog dijela zgrade mogao biti vlasnik poslovnog prostora, a da bi eventualno proširio djelatnost.