Općinsko vijeće Bosanska Krupa usvojilo rebalans budžeta, za saniranje ekonomskih posljedica oko 960.000 KM

Krupa
Na četvrtoj vanrednoj sjednici održanoj jučer Općinsko vijeće Bosanska Krupa razmatralo je i usvojilo Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama budžeta Općine Bosanska Krupa za 2020. godinu.

Potreba za tim ukazala se zbog novonastale situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa koja je dovela do smanjenja prihoda i istovremeno povećanja rashoda u određenim segmentima. 

Budžet je rebalansom uvećan za oko četiri posto i sada iznosi 10.364.090 KM, od čega će skoro milion maraka biti utrošeno na saniranje ekonomskih posljedica. Za provođenje mjera podrške privredi, odnosno privrednim subjektima i njihom radnicima biće utrošeno 650 hiljada maraka, a za podršku razvoja poljoprivrede 310 hiljada KM.

Budžet općine Bosanska Krupa za 2020. usvojen je u decembru prošle godine u iznosu od 9.922.119 KM. Od početka godine do danas pretrpio je određene izmjene i dopune, ali se ukupan planiran iznos nije mijenjao. Rebalans budžeta kojeg su bosanskokrupski vijećnici razmatrali i usvojili načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović predložio je u svrhu uravnoteženja, ekonomskog oporavka, odnosno provođenja mjera za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa. Izmjenama i dopunama budžet je uvećan za 441.971 KM.

Izmjenama i dopunama budžeta planiraju se sredstva koja ranije nisu bila planirana, a uključena su i izvršenja prihoda po osnovu primljenih tekućih i kapitalnih transfera od Federacije BiH i Unsko-sanskog kantona u vidu podrške za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom kao i u vidu potpora za izgradnju putne infrastrukture. 

U rashodovnoj strani budžeta se planiraju izdaci kojima se nastoje ublažiti posljedice uzrokovane koronavirusom, te se planiraju sredstva po osnovu podrške privredi i razvoju poljoprivredne proizvodnje. Povećana su sredstva za socijalna davanja, a smanjeni su pojedini planirani izdaci koji se usljed nastale situacije neće izvršavati u ovoj godini.

Osim izmjena i dopuna budžeta, prihvaćen je i Prijedlog odluke o dopuni Odluke o subvencioniranju. Time je samo dopunjen spisak djelatnosti koja zbog otežanog rada u vrijeme pandemije uzrokovanog koronavirsuom mogu ostvariti pravo na subvenciju. Mjere podrške Općine Bosanska Krupa, što je već poznato, odnose se na subvencioniranje troškova komunalnih naknada, naknada za privremeno korištenje javnih površina i računa za odvoz otpada. Osim ove, aktuelna je još jedna odluka koja se odnosi na subvencioniranje iznosa redovne kreditne kamate.