Operativna akcija 'Film': Pretresi u Krajini zbog krijumčarenja skanka i krivotvorenja novca

.
Akcija je usmjerena protiv tri osobe osumnjičene za krijumčarenje skanka u Hrvatsku i zemlje Evropske unije...

Na području Cazina i Velike Kladuše u toku je akcija kodnog naziva "Film" usmjerena protiv tri osobe osumnjičene za krijumčarenje droge skank i krivotvorenja novca, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koordinira rad na terenu policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kojima podršku pružaju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, a vrše se pretresi na više lokacija, na području Cazina i Velike Kladuše.

 

"Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su kao organizovana kriminalna grupa, vršili nezakonitu nabavku, skladištenje, skrivanje i dalje međunarodno krijumčarenje prema Republici Hrvatskoj i zemljama Evropske unije, veće količine opojne droge marihuana - skank", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

 

U saopštenju se navode i da se osumnjičeni se terete da su na području Cazina, Velike Kladuše i drugih mjesta, vršili nezakonito stavljanje u promet veće količine krivotvorenog novca, koji se koristi kao filmski rekvizit, čime su sebi pribavljali nezakonitu imovinsku korist i nanosili štetu drugim osobama.

 

"Nakon što se aktivnosti okončanju, postupajući tužilac donijet će odluku o daljim aktivnostima", navode iz Tužilaštva.

 

Prethodno je iz SIPA-e saopšteno da su pripadnici ove agencije jutros započeli pretrese na više lokacija na području Cazina i Velike Kladuše zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela "Organizovani kriminal", "Neovlašten promet opojnim drogama" i "Krivotvorenje novca", propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.